1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Klaasist lutipudelist saab üle 20 aasta uus trend

Pärast seda kui California keskkonnauuringute keskus avalikustas eelmise aasta kevadel oma uuringute tulemused toksiliste lutipudelite kohta, tõusis Põhja- Ameerikas ja Kanadas kahekümne aasta järel nõudmine klassikaliste klaasist lutipudelite järgi märgatavalt.

Klaasist lutipudeleid ei hakanud nõudma mitte üksnes ökofriigid, vaid kõige tavalisemad vanemad. Üllataval kombel on kogu maailma lutipudelite turust tubli 10 % tänapäevalgi klaasist lutipudelite päralt.

Polükarbonaadist lutipudelitest leiti tervist kahjustavat kemikaali bisfenool A ehk BPA. Hiirtega läbi viidud katsed näitasid, et bisfenool A põhjustab just noores eas aju arengu ja hormonaalsüsteemi häireid, hüperaktiivsust. Eriti mõjutab see aga reproduktiivorganeid- toob tüdrukutel kaasa varajase puberteedi, võib mõjutada kehakaalu ning vähendada viljakust ja tervete järglaste saamist mitmes järgnevas põlvkonnas.

Kuna paljud tootjad ei märgi oma plasttoodetele nende koostist, võib valede tarbimisvalikute tegemine kujutada ohtu eelkõige rasedate, beebide ja laste tervisele. Aastakümneid plastiku sees kasvamist on pannud unustama selle odavalt ja kergelt toodetava materjali kasutamise kõrvalmõjusid. Kõige tavalisemadki plastiku tüübid, millest tehakse ka mänguasju, võivad sisaldada toksilisi aineid.

Teadlased on avastanud, et teatud plastiku kuumutamine või selle täitmine kuuma vedelikuga tugevdab kahjulike kemikaalide mõju selles 55 korda. Seega on sageli soojendatavates lutipudelites toksiliste ainete mõju eriti tugev.
Seevastu klaas koosneb looduslikest ainetest nagu liiv, sooda ja lubjakivi ning on täiesti kemikaalivaba ja taaskasutatav. Lisaks sellele säilitab ta toidu maitse ning teda võib muretult kuumutada. Klaas ei anna kõrvalmaitset ja on kergesti ka nõudepesumasinas pestav. Klaasi toodetakse ju meilgi, Järvakandis.

Klaasist lutipudel on kasutusel olnud meie emade, vanaemade ja vaaremade ajal. Senikaua kui naised on oma beebisid pudelist toitnud. Kas ühe-kahe põlvkonna jooksul kasutusel võetud plastpudel pole liiga ennatlik valik? Kes ostaks Salvesti, Bebivita või Hippi püreesid plasttaaras? Kas te ostaksite beebile mahla plastpudelis? Aga miks teda siis iga päev plasti seest toita?

Aga klaas on ju purunev, küsivad vanemad. Võiks vastu küsida, et kas mitte vanemad ei hoia last toites pudelit alati pigem enda käes ega lase beebil ise imeda? Samas on ka firmasid, kes on asunud tootma silikoonist tehtud spetsiaalset kaitseümbrist klaaspudelitele, mis peaks kustutama mure puruneva materjali osas.
Kuidas end kahjuliku plastiku eest kaitsta?

  • Kasuta klaastaarat, kui kasutad plasttaarat, eelista "häid plaste".
  • Väldi pudeleid ja toidupakendeid, mis on tehtud kõvast polükarbonaadist (mis sisaldab bisfenool A-d, võib olla märgitud kui PC) või polüvinüülkloriidi (PVC).
  •  Ära soojenda mikrolaineahjus plastiknõudel lastetoitu, ära toida last plastnõudest.
  • Ära pese plastiknõusid nõudepesumasinas. Viska iga pragunenud, kriibitud või muidu kahjustatud plastnõu minema.
  • Ära luba lastel plastmänguasju suhu panna, vali pigem puust mänguasjad, mis on PVC-vabad.

Klaasis on klassi. Klaas on klassika.

Allikas: Environment California, Environmental Working

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee