1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kohv kaitseb ajurabanduse eest

Hiljuti selgus ühest uurimusest, et aastaks 2050 sureb ajurabandusse 30 protsenti enam naisi kui mehi. Ka käesoleval ajal on ajuinfarkt naiste surmapõhjustest kolmandal kohal. Hispaania teadlased avastasid kaitse, mis on paljudele vägagi vastuvõetav – kohv! Naistel, kes joovad iga päev vähemalt neli tassi kohvi, on umbes 20 protsenti väiksem risk haigestuda kui neil, kes joovad kuus vähem kui tassi kohvi.

Madridi Ülikooli teadlased Esther Lopez-Garcia juhimisel analüüsisid 83 076 naise andmeid, kes osalesid suurel terviseuurimusel Nurses’ Health Study. Pikaajalise uurimuse käigus koguti 1980. kuni 2004. aastani katsealuste terviseandmeid, kaasa arvatud nende toitumisharjumused, alkoholi- ja tubakatarbimine.

Erilise "kohvikaitse" alla sattusid mittesuitsetajad. Risk haigestuda langes 43 protsenti, kui päevas tarbiti vähemalt neli tassi kohvi. Suitsetamise korral vähenes risk vaid kolm protsenti. Kohvi head mõju kahandasid tubakatarbimise kõrval ka kõrgvererõhktõve või diabeedi põdemine või kõrge kolesteroolitase.

Põhjus ei näi olevat kofeiinis, vaid kohvitaimedes leiduvates antioksüdantides, mis tõkestavad põletikke ja hoiavad sooni elastsete ning vabadena, selgitab uurimuse juht.
Seda laadi ajurabanduskaitset soovitatakse siiski vaid tervetele naistele. Krooniliste unehäirete või hirmuseisundite all kannatajaid või neid, kellel on kas kõrge vererõhk või südamevaevused, kohv ei aita, pigem vastupidi.

Uurimus ilmus ajakrjas „Circulation: Journal of the American Heart Association“.

Refereeris Liia Merino
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee