1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Vahemereköögi mälumissioon

Vanainimeste aju ei tööta päris tõrkevabalt, sestap taipavad vanurid aeglasemini ja ka uued teadmised kaovad mälust kergemini. See ei tähenda siiski, et Alzheimeri tõbi või dementsus koputaksid uksele. Ameerika teadlased pajatavad erialaajakirjas Archives of Neurology, et Vahemereköök võiks selliste kergete mäluhäirete vastu aidata. Ka võib see aidata sel viisil, et väikestest mälulünkadest ei tekiks täielikku mälukaotust.

Columbia ülikooli teadlased New Yorkis esitasid küsimusi 1393 mäluhäireteta ja 482 kergete mälulünkadega vanuri toidusedeli kohta viimastel aastatel ning andsid punkte Vahemereköögi toiduainete (kala, puu- ja juurvilja ja teraviljatoodete) kõrge osakaalu ja valmistamise eest ning lihast, piimatoodetest, loomsest rasvast ja alkoholist loobumise eest.

275 tervel osalisel 1393st andis mälu 4,5 aasta jooksul märkimisväärselt järele. Kõige vähem puudutas see siiski neid, kes Vahemere toidusedelit usinalt järgisid. Vaevu Vahemereköögi põhimõtete järgi elavate vanurite ees oli tublidel 28 protsenti väiksem risk taanduva ajufunktsiooni suhtes.

482 katsealusest, kellel olid algselt kerged mäluhäired, haigestus 106 Alzheimeri tõppe. Ka siin said Vahemeretoidu sõbrad paremaid tulemusi – nende risk haigestuda oli 45 kuni 48 protsenti väiksem nendest, kes toitusid tavapäraselt e ameerikalikult.

Vahemerelise ajukaitse trikk seisnevat uurimuse läbiviija sõnul selles, et selline toitumine kannab hoolt veresuhkrutaseme tasakaalu eest. Tänu sellele ei ummistata veresooni ja takistatakse põletikuprotsesse kehas, mis toetab omakorda korralikku ajufunktsiooni. Seega on toitumine Alzheimeri tõve tekkimisel käitumuslike riskitegurite hulgas kesksel kohal.

Refereerinud Liia Merino
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee