1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Anaboolsete steroidide (kuri)tarvitamine väljaspool meditsiinilisi näidustusi on ohtlik!

Dopingust ja anaboolsetest steroididest ei saa rääkida üksnes tippspordi kontekstis. Soov lihaselisem välja näha ajendab paljusid internetist tellima või muul viisil hankima kõikvõimalikke tooteid, sealhulgas anaboolseid steroide. Ravimiamet juhib kõikide selliste toodete pakkujate ja tarbijate või tarbida soovivate inimeste tähelepanu alljärgnevale.

Anaboolsed steroidid on retseptiravimid ja nende kasutamine peab toimuma arsti järelevalve all. Anaboolseid steroide kasutatakse asendusraviks hüpogonadismi korral, mis on tavaliselt põhjustatud kastratsioonist, ajuripatsi või testiste alatalitlusest. Hüpogonadism on suguhormoonide vaegusest tingitud seisund, millele on iseloomulikud sugurakkude tekkehäired ja teiseste sugutunnuste (meestüüpi karvakasv, madal hääl jne) puudumine.

Anaboolsed steroidid toimivad analoogselt testosteroonile (meessuguhormoon). Toime on nii anaboolne kui ka andorogeenne, kuid erinevalt testosteroonist on nende anaboolne aktiivsus tunduvalt tugevam. Anaboolsed steroidid on nt nandroloon, oksandroloon, oksümetoloon, androstanoloon, stanosool, metenoloon, metandienoon, noretandroloon jt.

Mida anaboolsed steroidid teevad?
Anaboolsed steroidid soodustavad kaltsiumi ladestumist luudesse ja intensiivistavad valgu sünteesi. Seetõttu suureneb vöötlihaste mass ja jõudlus ning elundite mass suureneb. Kasvaval organismil suureneb luude pikkuskasv.
Lihasmassi suurendav toime teeb anaboolsed steroidid ahvatlevaks dopinguaineks.

Anaboolsetel steroididel puudub positiivne toime impotentsuse ja spermatogeneesi häirete korral. Vastupidi, tervel mehel vähendavad täiendavalt manustatud anaboolsed steroidid organismi enda suguhormoonide hulka ja pärsivad spermatogeneesi. Elujõulised spermatosoidid võivad kaduda ja välja kujuneb sigimatus.

Anaboolsete steroidide kõrvalnähud on tingitud nende hormonaalsest aktiivsusest. Kõrvaltoimeteks on veepeetus, akne, häälemuutused. Pikaajaline kasutamine võib põhjustada liigset kaltsiumi ladestumist luudes ja luude kasvu pidurdumist. Tekkida võivad siseorganite (neerud, süda, maks) kahjustused. Meestel võib tekkida munandite kahanemine, suguvõimetus ja rindade suurenemine, mis võib olla pöördumatu. Anaboolsete steroidide kasutamise tulemusena jääb naistel ära menstruatsioon, hääl muutub madalamaks, võib tekkida liigne karvakasv või kiilaspäisus.

Anaboolsed steroidid on vastunäidustatud ägeda neeruhaiguse korral, eesnäärmevähi korral ning naistel rinnavähi korral, rasedus ja imetamisperioodil.

Kokkuvõtteks
-  Anaboolsete steroidide toimed ja kõrvaltoimed võivad teie tervist kahjustada või olla eluohtlikud.
-  Anaboolsed steroidid on retseptiravimid ja neid tuleb kasutada üksnes arsti ettekirjutuse kohaselt haiguste korral.
-  Ravimiseaduse kohaselt tohib Eestis müüa ja reklaamida ainult neid ravimeid, millel on müügiluba. Vastava info leiate ravimiregistrist http://193.40.10.165/register/register.php?keel=est&inim_vet=inim.
-  Ravimeid võib reklaamida üksnes müügiloa hoidja.
-  Anaboolseid steroide võib müüa tegevusloaga apteegis. Spordiklubides, poodides ja mujal väljaspool apteeke toimuv äri on illegaalne tegevus ning karistatav karistusseadustiku kohaselt. Teavitage sellest Ravimiametit ja politseid.
-  Interneti teel tellitud ravimite kättetoimetamine postist on Ravimiseaduse kohaselt keelatud.

Kui te ei tea, kas tegemist on ravimiga või mitte, küsige infot Ravimiametist info@ravimiamet.ee

Allikas: Ravimiamet (16.04.2009)

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee