1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire



Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Vesi ja vedelik treeningu puhul

Oskuslik vedelikutarbimine treeningu ajal määrab ära inimese üldise heaolu.

Minimaalseimgi vedelikupuudus põhjustab peavalu, uimasust või lihtsalt tüdimustunnet, liigne vedelikuhulk tekitab ebamugavustunnet ja häirib treenimist.

Inimesed, kes harjumuspäraselt joovad väga vähe on ohustatud tulevikus neeruprobleemide, seedesüsteemi ja isegi südamehaiguste poolt, ulatuslik vedelikutarbimine aga halba ei tee.

Keskmiselt peaks inimene jooma 1-2 liitrit vedelikku iga päev lisaks sellele, mille ta saab kätte toiduga, treenimise puhul vedelikuvajadus suureneb.
Omavahel on seotud ringleva vere ja joodud vedeliku maht - kui vähendada vedelikutarbimist, väheneb ka veremaht - veri nö. pakseneb. Sellistes tingimustes langeb ka südame, aju, lihaste ja teiste elutähtsate elundite verega läbivoolutus - nende hapnikuga varustatus on madal ja töö on vähemefektiivne.
Päeva jooksul regulaarselt vedelikku tarbides on võimalik säilitada vedeliku tasakaalu - elundite normaalseks tegevuseks piisavat vedelikukogust ilma tugeva janutunde või liigse kusehulga tekketa.

Vedelikukadu
Inimene kaotab vedelikku naha, hingamise ja erituselundite kaudu.Vedeliku kaotus oleneb nii treenimise intensiivsusest kui ruumi temperatuurist, kõige suurem vedelikukaotus saadakse peale treeningut kuumal saunalaval viibides.
Kohe peale treeningut kaotatud kilogrammid ei tulene rasvade põletamisest vaid on seotud ainult vedelikukaoga.

Vee roll
Vesi on suure soojusmahtuvusega, mistõttu ta kaitseb treenimise ajal organismi ülekuumenemise eest. Vee hea soojusjuhtivus aga võimaldab mingis organsüsteemis (treenimise ajal peamiselt lihastes) tekkivat suurenenud soojaproduktsiooni organismis laiali juhtida ja kaitsta sel viisil ülekuumenemise eest.

Vedeliku asendamine
Inimese keskmine ööpäevane veevajadus on 40-50 ml vett iga kilogrammi kehakaalu kohta, millest väiksema osa saab kätte tavalisest toidust ja millest suurem osa saadakse kätte jookide kaudu.
Treenimisel tekib aga vajadus lisavedeliku järele, mistõttu on vedelikukoguse taastamiseks soovitatav end enne ja peale treeningut kaaluda ja juua iga kaotatud kilogrammi kohta 1 liiter vedelikku.

Oluline on teada mida ja millal juua
Veetasakaalu ühtlustamiseks tuleks vedelikku juua enne treenimist, selle ajal ja peale seda. Parimad vedelikud füüsilise koormuse puhul on vesi või niinimetatud isotoonilised joogid, mille glükoosi ja mineraalainete tase on sarnane veresuhkru ja vere mineraalainete tasemele.

Oluline on jälgida jookide kalorsust, et mitte treenimise tulemusel kaotatud kaloreid magusat jooki juues topelt tasa teha. Lisaks viivad magusad või koffeiini sisaldavad joogid (ka jäätee) organismist vett ja mineraalaineid välja.
Erinevad spordi- ja energiajoogid on otstarbekad vaid tõsise tugeva treeningkoormuse puhul, nende tarbimisel peab kindlasti arvestama treeneri või juhendaja soovitusi.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Bhumika kommenteeris: 2012-03-22 11:20:17

Francisco kommenteeris: 2012-10-29 07:13:32




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee