1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Hoidu televiisorist hallide ajurakkude nimel!

Ristsõnad, sudokud, mängud, lugemine, meisterdamine, käsitöö, ka mõistlik aeg arvuti ees ja eelkõige vähem televiisorivaatamist – on suurepärane viis vaimu värskena hoidmiseks. Eelloetletud huvid hoiavad mälu ka vanemas eas vormis. Sellise tulemuseni jõudsid Mayo kliiniku teadlased Rochesteris (USA). Uurimusse oli kaasatud pea 200 inimest, kelle vanus ulatus 70 kuni 89 eluaastani.

Osal katsealustest oli juba kergeid kognitiivseid piiranguid, ka oli nende seas diagnoositud mälukaotusega isikuid. Kontrollgrupis osalenud 1124 inimest olid seevastu vaimselt täiesti virged ega kannatanud ühegi mäluprobleemi all. Mõlemad grupid pidid andma vastuseid oma igapäevaste tegevuste kohta.

Seejuures selgus, et teada-tuntud meetodid „aju värskendamiseks“, parandasid mälu tõepoolest 30 kuni 40 protsenti. Nendel osavõtjatel, kes pühendasid helesinise ekraani vaatamisele vähe aega – alla seitsme tunni nädalas, paranes mälu koguni 50 protsenti.

Inimestel, kes olid olnud keskeas (vanuses 50 kuni 65 aastat) sotsiaalselt aktiivsed ja lugenud ajakirju, oli uurimuse kohaselt ligi 40 protsenti madalam risk olla hilisemas eas mäluprobleemidega kimpus.

„See uurimus näitab, et vananemine pole passiivne protsess. Lihtsate meetmetega võib igaüks ennetada enneaegset mälukaotust“ selgitab uurimuse autor Yonas Geda American Academy of Neurology pressiteates. Teadlane möönis siiski, et uurimus usaldab osavõtjate andmeid nende mineviku kohta. Seetõttu peaks andmeid edasiste uuringutega kinnitama.

Refereeris Liia Merino
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee