1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Hüppamine aitab noorte luudel tugevaks jääda

High-impact ehk suure koormusega ja hüppeid sisaldav trenn, nagu jooksmine ja aeroobika on üks parimaid võimalusi noortele inimestele, et suurendada luumassi ja vähendada luumurdude riski vanemas eas, teatas Reuters Health online uudistes.

Kuigi high-impact trenn oleks ohtlik habraste luudega vanematele inimestele, aitab see noortel – eriti naistel – säilitada luumass, väitsid Briti teadlased 20. jaanuari British Medical Journal’is (2001;322:140-143).

Uurimuse juht Nicholas J. Wareham Cambridge’i ülikoolist kinnitas, et mõõdukas ja kerge trenn luutihedust ei suurenda.

Mida suurem on luutihedus, seda väiksem on luumurdude risk.

Terved noored hüpaku

Trenni peetakse võtmeteguriks luude tugevdamisel ja luuhõrenemise ehk osteoporoosi vältimisel. Ehkki osteoporoosi haigestuvad enamasti vanemad inimesed – eriti naised – on teismeliseiga ja varase täiskasvanuea aastad tähtis aeg selleks, et koguda piisavalt luumassi, mis suudaks edukalt vastu pidada vananemise mõjudele.

Warehami meeskond uuris liikumisharjumusi 5200 mehel ja naisel vanuses 45-74 aastat. High-impact tegevuste hulka loeti näiteks sörkjooks, aeroobika, tennis, korvpall ja võrkpall. Samuti mõõtsid teadlased osalejatel kandluu tihedust. Nii naistel kui meestel, kes harrastasid või olid harrastanud mõnda high-impact tegevust, oli luutihedus suurem kui nende kaaslastel.

Kuigi hüppamist nõudvad tegevused ei sobi vanematele inimestele, soovitaks Wareham seda mõistlikul määral kõigile tervetele noortele inimestele.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee