1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Enne kui hakkad suitsetama

… mõtle selle peale, miks sa seda teed.

Noored suitsetavad kõigest hoolimata
Suitsetamine noorte seas on täiesti tavaline nähtus hoolimata kõigile teadaolevatest tõdedest, et suitsetamine viib vähitekkeni ja südamehaiguste kujunemiseni. Aastate jooksul püsib noorte suitsetajate arv samal tasemel, suitsetama hakkavate tüdrukute hulk vaata et tõuseb.

Miks noored suitsetavad
Põhjusi, miks noored hakkavad suitsetama, on palju. Üks olulisemaid põhjusi on suitsetavate eakaaslaste surve, arvamus, et suitsetamine on cool ja vanemate või sugulaste eeskuju. Varjatumad põhjused on madal enesehinnang, halb edasijõudmine koolis ning ümbritseva keskkonna mõju, sealhulgas ka meedia mõju.

Tegutsedes vastupidi
Need samad tegurid, mis sunnivad noori suitsetama – uudishimu, protestimeelsus ja eakaaslaste surve – võivad teenida aga hoopis vastupidist eesmärki. Uudishimu selle kohta, kuidas suitsetamine sinule mõjub ja kuidas see sind mõjutab, saab rahuldada ka ilma suitsetamata.

Miks vanemad ütlevad, et ära suitseta – nad teavad, milleni see viib. Sinu jaoks on see vaid kauge tulevik ja vähetõenäoline fakt.

Siis mõtle hoopis käesolevale hetkele – suitsuhais, mis jääb külge sinu riietele ja juustele, mis tuleb su suust, kui sa räägid, tuleb ka kopsudest, see tähendab, et sinu kopsud on tihedalt tossu täis. Praegu muud ei juhtugi, aga seesama suits takistab rakkude normaalset elu, aja jooksul jäävad nad haigeks ja tekibki vähk – haigus, mis hävitab järk-järgult teisedki rakud.

Praegu ajab jooksmine sind hingeldama ja hambad lähevad tasapisi kollasemaks – sama juhtub ka veresoontega. Suitsetamisel tekkivad ühendid rikuvad veresoonte seinu, need kattuvad kollase kihiga, mis takistab vere normaalset voolamist, ükski kude ei saa piisavalt hapnikku ja hingeldab koos sinuga.

Kas vanemad saavad midagi teha
Suitsetavatel vanematel on suhteliselt raske oma lastele selgeks teha, et nad ei suitsetaks. Kui mu isa suitsetab, siis miks ei võiks minagi seda teha? Ja nii kaovadki ema või isa suitsupakist esimesed sigaretid lapse taskusse.

Lapsevanem saaks eelkõige anda head eeskuju, jätta ise suitsetamine maha ja saata suitsetavad külalised õue suitsu tõmbama.

Kuidas öelda eakaaslasele "ei"
Kodused tingimused võivad ka head olla, kuid mida teha kooli- ja eakaaslastega, kes ühistegevuseks ja grupikuuluvuse märgiks on valinud suitsetamise? Mõtle oma tõeliste soovide peale – kas sinu eesmärgiks on olla terve ja iseseisev noor inimene või olla osake seltskonnast, kus tehakse otsused sinu eest. Enesekindlus ei tähenda üksindust, enesekindlus tähendab jõudu.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee