1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kuidas ma saan tõsta oma enesehinnangut?

Enesehinnang tähendab seda, kui kõrgelt inimene hindab oma väärtust ja tähtsust. Teismeline, kellel on terve enesehinnag, tunnustab oma iseloomu ja omadusi ning on uhke oma võimete, oskuste ja saavutuste üle. Võrreldes seda, milline me tahaksime olla ja mida tahaksime saavutada, sellega, millisena me end tegelikult näeme, saamegi enesehinnangu.

Igaühel tuleb elus ette probleeme enesehinnanguga - eriti teismelistel, kes pole veel selgeks saanud, kes nad õieti on ja kus on nende koht maailmas. Suhtumine endasse on seotud mitmete teguritega, nagu keskkond, väljanägemine, ootused ja kogemused. Näiteks pereprobleemid, keerulised suhted või liiga kõrged eesmärgid võivad viia madala enesehinnanguni.

Mõistmine, et enesehinnagut saab tõsta, on juba suur samm edasi. Tähtis on ka teada, mis enesehinnagut alla viib ja mis seda tõstab.

Pidev kriitika võib enesehinnangule halvasti mõjuda - ja alati ei tule see sugugi teistelt! Mõnel teismelisel on “seesmine kritiseerija” - sisehääl, mis leiab kõiges halba, mida ta ka ei teeks. Ja sellises keskkonnas on enesehinnangul loomulikult raske kasvada. Mõni on oma kriitilise hääle kujundanud vanema või õpetaja järgi, kelle arvamus on neile oluline. Hea on see, et seda seesmist häält saab ümber kasvatada, ja kuna see on sinu enda hääl, saad sina ise olla see, kes otsustab, et nüüdsest annab ta ainult kontstruktiivset tagasisidet.

Vahel aitab, kui selgitada välja kõik ebareaalsed eesmärgid, mis sinu enesehinnangut võivad mõjutada. Kas sa soovid olla kõhnem? Targem? Populaarsem? Sportlikum? Kuigi teismeliseeas on väga lihtne tunda, et oled kehaliselt, mõistuselt või suhtlemises veidi teistest kehvem, on tähtis endale teadvustada, mida on võimalik muuta ja mida ei ole, ning võtta suund enda täiustamisele, mitte ideaalile. Võib-olla sa tahaksid olla tippsportlane, aga ehk on mõistlikum püüda sel kuul parandada oma mänguoskuses kindlaid võtteid. Kui mõtled oma puudustele, püüa suunata mõtted headele külgedele endas, mis puudusi üles kaaluvad. Võib-olla sa ei ole klassis kõige pikem ja võib-olla sa ei ole priimus, aga sind on põhjust kadestada võrkpallis, joonistamises või kitarrimängus. Pea meeles - igal inimesel on erinevad anded ja sinu võimed arenevad pidevalt.

Siin on mõned sammud, mis aitavad enesehinnangut tõsta:

  • Pea meeles, et enesehinnang sisaldab palju enamat, kui ainult see, kas su väljanägemine sulle meeldib. Kiire kasvamise ja muutuste tõttu välimuses langevad paljud teismelised lõksu, arvates, et kogu nende enesehinnang sõltub sellest, kuidas nad välja näevad. Ära unusta sisemist ilu.
  • Mõtle sellele, mida sa hästi oskad ja mis sulle meeldib, ning arenda end selles suunas edasi. Ole uhke uute oskuste üle ja annete üle, mis sul on. Jaga oma võimeid teistega.
  • Tee sporti! See aitab leevendada stressi, olla tervem ja rõõmsam.
  • Proovi mitte mõelda endast negatiivseid mõtteid. Kui tabad end olemast liiga kriitiline, ütle vastukaaluks midagi head.
  • Ole uhke oma arvamuste ja ideede üle ning ära karda neid välja öelda.
  • Kirjuta iga päev paberile kolm asja, mis sind rõõmustavad.
  • Püstita eesmärgid. Mõtle sellele, mida tahaksid saavutada, ning tee siis plaan, kuidas seda ellu viia. Järgi oma plaani ja jälgi edenemist. Kui saad selgeks, et sind teeb õnnetuks miski sinu juures, mida saab muuta, alusta juba täna. Kui seda ei saa muuta (näiteks pikkus), siis püüa end tunnustada nii, nagu oled.
  • Ettevaatust täiuslikkusega! Kas sa tahad võimatut? Hea on püüelda kõrgele, aga eesmärgid peavad siiski olema haardeulatuses.
  •  Tee koostööd. Aita klassikaaslast, kes on hädas, aita puhastada oma koduümbrust, osale heategevusüritusel jne. Tunne, et sa muudad elu paremaks, võib imet teha.
  • Lõbutse - veeda aega inimestega, kellest sa hoolid, ja tee, mis sulle meeldib.

Kunagi ei ole hilja oma enesehinnangut tõsta. Mõnikord võib teismeline vajada psühholoogi abi, kes aitaks ravida haiget saanud tundeid ja üles ehitada terve, positiivse enesehinnangu. Psühholoog võib aidata teismelisel õppida end armastama ja mõistma, et tema iseärasused teevad ta ainukordseks.

 Mis on siis iva? Enesehinnang mängib rolli peaaegu kõiges, mida me teeme - kõrge enesehinnanguga lastel läheb koolis paremini, neile meeldib seal rohkem ja nad leiavad kergemini sõpru. Sageli saavad nad paremini läbi omataoliste ja vanemate inimestega, nad on õnnelikumad, saavad kergemini üle oma eksimustest, pettumustest ja läbikukkumistest ning on tõenäolisem, et nad jäävad millegi juurde pidama, kuni saavutavad sellel alal edu. Enesehinnangu tõstmine nõuab vaeva, aga tasuks on rahulolu enese ja oma saavutustega.

kidshealth.com

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee