1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Meeste tervislik toit

Tavaliselt on ikka naised need, kes hoolikalt jälgivad uudiseid erinevate toiduainete kasulikkuse kohta, suudavad neid meelde jätta ja vastavalt sellele ka pere toidulauale tuua.

Meestel selline soodumus puudub, mistõttu jääbki emade ja elukaaslaste õlule oma meessoost hoolealuste toitumisharjumused tasa ja targu õiges suunas pöörata.
Mehed on ääretult konservatiivsed, väitku nad ise mis tahes. Seetõttu tuleb muudatusi nende toitumisse sisse viia vägagi ettevaatlikult ning järk–järgult. Ja just konservatism on ka põhjus, miks käesolevas artiklis ei paku me midagi ekstravagantset ja eksootilist, vaid kättesaadavaid ning harjumuspäraseid asju. Toiduainete nimekiri on viidud miinimumini, et igaüks oleks võimeline seda endale meelde jätma.

Kaerahelbeid, härra!

Inglise aristokraadid on kaugetest aegadest alates kuulsad olnud oma spartalike harjumuste poolest. Külmad kümblused, ratsutamine, kütmata magamistoad ning hommikused kaerahelbepudrud. Ilma karmi kontrollita tervise üle oleksid nende iidsed sugupuud ammu unustuse hõlma vajunud, kuid need haljendavad ning kannavad vilju aastasadu.

Kõigest ülalmainitust on kaerahelbepuder kõige lihtsam ning kättesaadavam. Äärmisel juhul võib sellega ka piirduda, kuigi jäävannid on meestele samuti vaieldamatult kasulikud.

Kaerahelbed sisaldavad süsivesikuid, mis varustavad meid energiaga terveks päevaks. Nad on rikkad kiudainete poolest, mis reguleerivad seedimist, alandavad kolesterooli taset ning parandavad vere koostist ning veresoonte seisundit, hoides sellega vormis mitte ainult südant, vaid ka erektsiooni.

Üle 20 aastastel meestel on tarvis juba jälgida "halva" kolesterooli taset, mis hakkab tõusma mõnda aega enne seda, kui tekivad südameprobleemid. Kui mitte lasta lool isevooluteed minna ning hoida seda näitajat normis, siis püsivad süda ning veresooned terved vanaduseni välja. Paraku elame stresside ajastul, mil "esimesed kellukesed" hakkavad helisema juba kolmekümne viieselt.
Kaerahelbeid võib keeta piimaga, teised eelistavad paksu putru koos võisilmaga. On ka kaerahelbeid, mida polegi tarvis keeta, need valatakse üle piima või mahlaga. Kõik variandid sobivad. Kaerahelvestega müslid sisaldavad lisaks veel puuvilju ning pähkleid. Kui eelseisev päev tõotab raske tulla, võib ära süüa kahekordse koguse - piiranguid ei ole.

Sama laialt nagu on levinud arvamus, et puder on vanade ja laste toit, arvatakse ka, et mees peab kolm korda päevas liha sööma. Tegelikult peaks tervetele inimestele täielikult piisama kahest-kolmest lihatoidust nädalas, ka meestele.

Tomatid ja eesnääre

Ka tomatid on meestele eluliselt vajalikud. Lisaks nendes rikkalikult sisalduvale C-vitamiinile, on neil veel teinegi eriline otstarve - nmelt sisaldavad need suurel hulgal lükopeeni, mida peetakse tänapäeval eesnäärme haiguste profülaktikas väga oluliseks. Muide, tomatitest valmistatud toidud omastatakse veelgi paremini kui tomatid ise. Nii et ketshup ning tomatimahl on vaid teretulnud.

Mereannid

Ainus kiirtoit, mida dietoloogid kerge südamega soovitavad, on kalakonservid. Gorbuusha või skumbria konserv võib olla heaks hommiku-, lõuna- või õhtusöögiks ning kala võib süüa iga päev. See on suurepärane proteiinide allikas. Ja mehed vajavad neid rohkem kui naised.

Lisaks sisaldab kala kaltsiumi, millest meestel sageli vajaka jääb, kuna nad tarvitavad tavaliselt vähem piimasaadusi. Seega saaks nende kaltsiumi puudujääke korvata just kalakonservidega. Kalaluud sisaldavad samuti kaltsiumi ja konservis on need pehmed, teisiti valmistatud kalaroogade puhul aga visatakse luud minema.

Ning kõige tähtsam on kalarasv. Iga kala - sealhulgas ka konserveeritud - sisaldab väärtuslikke omega-3 rasvhappeid, mis kaitsevad südant haiguste eest. Kui naisi tabavad südamehaigused vanaduses, siis mehi ohustavad need nooremas ja energilisemas eas. Nii et kui tahate oma elukaaslast terve ja tugevana enda kõrval näha harjutage teda mitme kalapäevaga nädalas.

Lisaks kalade on sama olulised ka teised mereannid - kalmaarid, austrid, krevetid. Kõik need sisaldavad meestele vajalikku tsinki. Eriti nendele meestele, kellel on noored ja keevalised sõbratarid. Tsink aitab hoida potentsi ning säilitab kauaks ajaks ka mehe paruka.

Soja

Kes on kordki hautatud sojaube proovinud, teab, et maitselt pole need sugugi head. Ometi on soja Vaikse ookeani regiooni elanike seas populaarne.
Tegelikult on ju aeduba ning hernes palju parema maitsega, nii et võib hakkama saada ka nendega. Oad, herned ning läätsed on suurepärane ja tervislik toit, mida võib nii oma kui kaaslase toidumenüüsse paar-kolm korda nädalas lülitada.
Ning ikkagi soovitavad arstid süüa ka sojat, kuna selles on leitud nii palju tervislikke aineid. Soja sisaldab kaltsiumi rohkem kui piim ning proteiini rohkem kui liha.

Mehed ja apelsinid

Iga terve täiskasvanud mees peaks endale lubama iga päev tsitruselisi. Varakevadel ning suve algul on need ühed kindlamad ning kättesaadavamad C-vitamiini allikad. C-vitamiin on aga teatavasti võimas antioksüdant, vananemise aeglustaja ning on profülaktikaks peaaegu kõikide haiguste vastu. See tõstab immuniteeti, aitab võidelda külmetusega ning peavaludega, puhastab veresooni ning parandab ajutegevust. Selleks, et iga päev saada vajalik vitamiinikogus, võib juua apelsinimahla (kaks klaasitäit sisaldavad ööpäevase vajaduse). Samuti võib juua sidruniteed. Seda soovitatakse ka neile, kes söövad apelsine ja mandariine, sest teesse satuvad kasulikud ained ka koorest. Üks sidrun päevas - see on miinimum.

Need, kelle meessoost kaaslased mingitel põhjustel tsitruselisi ei söö, peavad meeles pidama, et korraliku C-vitamiini koguse saab kätte ka kapsast, sibulast, rõikast või kangest kibuvitsateest. Erandkorras võib lahustada ka vitamiinitableti. Kuid järgmisel päeval ei tohiks unustada apelsine ega kapsast.

Kristo Ausmees
Tartu Ülikooli Kliinikumi uroloog

Eesnääre.ee

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee