1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Naise rasedusaegne vererõhk sõltub ka mehest

 Mehed, kelle emal tekkis raseduse ajal pre-eklampsia – rasedusaegne vererõhu tõus -, võivad selle riski anda edasi oma last ootavale kaasale, kirjutas teadusajakiri New England Journal of Medicine.

Pre-eklampsia korral tõuseb rasedal vererõhk, suureneb veresoonte läbilaskvus, esinevad tursed jalgadel ja kätel ning peavalu. Lootel võib tekkida hapnikupuudus, mis pidurdab tema arengut, või tekib verevarustushäirete tõttu platsenta irdumise oht.

Mehel roll naise vererõhu tõusus

On teada, et naised, kellel emal oli pre-eklampsia, kannatavad ka ise selle käes suurema tõenäosusega. Kuid ameeriklaste viimaste uurimistulemuste järgi on ka mehel roll naise pre-eklampsia tekkes.

Utah’ ülikooli teadlased eesotsas M. Sean Espliniga viisid läbi uurimuse, milles osales 298 meest ja 237 naist, kelle emal oli esinenud pre-eklampsia.

Selgus, et võrreldes kontrollgrupi meeste abikaasadega esines pre-eklampsiat kaks korda sagedamini nende meeste naistel, kelle emal oli tekkinud pre-eklampsia.

Kuigi emapoolne eelsoodumus on pre-eklampsia tekkes tugevam, mõjuvad ka isapoolsed tegurid, väidavad teadlased.

Täpne põhjus teadmata

Uurimuses osales nii valgeid kui Hispaania päritolu inimesi, kellel on üldiselt väiksem pre-eklampsia risk. Kõige suurem risk häire tekkeks on mustanahalistel naistel.

Täpset pre-eklampsia põhjust ei teata. Varem arvati, et platsentast eritub ema vereringesse toksiine ehk mürkaineid, millest tuli ka varasem haiguse nimetus - tokseemia. Mingit toksilist tegurit ei ole suudetud siiski leida.

Viimase teooria kohaselt tekib vererõhu tõus platsenta ja loote veresoonte seinas paiknevate ning veresoonte ahenemist ja laienemist põhjustavate ainete tasakaalustamatusest.

Pre-eklampsiat esineb sagedamini esmasrasedal, mitmikuid kandval naisel, diabeetikul, kõrgvererõhktõbe põdeval naisel ning alla 20- ja üle 40-aastastel.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Millie kommenteeris: 2012-09-28 22:13:34




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee