1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Pille Minev soovib teha midagi olulist

Pille Minev on lisaks sellele, et teda tuntakse raadio Star FM hommikuse ärataja ja Bingo-Pillena, otsustanud viimasel ajal oma tööpõldu laiendada vabatahtliku heategevusega. Ta teeb selgitustööd emakakaelavähi riskide kohta ning jutlustab koolilastele mahla tervislikkusest.
Esmaspäev, märtsikuu kuueteistkümnes päev. Kümmekond tundliku sotsiaalse närviga naist kogunevad ühe reklaamibüroo nõupidamisteruumis, et, pastakad-märkmikud pihus, saada osa pooleteisetunnisest koolitusest, mille lõpus teatakse juba märksa rohkem… ühest jubedast vähkkasvajast. Ovaalse laua taga on istet võtnud ka Pille Minev – mittetulundusühingu Naised Emakakaelavähi Vastu üks asutajaliikmeid.

Oskus tervist hoida

Naised Emakakaelavähi Vastu on ettevõtlikud naised, kes ei ole meditsiinispetsialistid, kuid on võtnud oma eesmärgiks rahvast ühe hirmsa, kuid ravitava vähkkasvaja eest hoiatada, sest arstide sõnum ei pruugi suurte inimrühmadeni jõuda.
“Me ei pretendeeri konkureerima arstidega ega pea ennast ekspertideks – meie teavitustöö on märksa lihtsam. Üks meie sõnumeid on: emakakaelavähk on ennetatav, külasta regulaarselt naistearsti,” selgitab Pille Minev.
Nagu paraku paljud, ei teadnud ka Pille enne selle ühinguga liitumist, et emakakaelavähk levib peamiselt sugulisel teel. “Mõtlesin, et see on umbes nagu rinnavähk – kui tuleb, siis tuleb. Et peamine osa on pärilikkusel ja geneetikal… Olen nüüd saanud märkimisväärselt targemaks ja oskan oma tervist rohkem hoida.

Kui meie senine eesmärk on olnud teha ennetus- ja teavitustööd, siis nüüd tahame oma tegevusse kaasata ka toetajaliikmeid, sest ürituste ja kohtade hulk, kus aastaringselt käime, on hakanud paisuma. Kõige aktiivsem tegevus rahvaüritustel jääb kevadesse ja suvel käime kaasas “Laulge kaasa” tuuriga.”

Ühing korraldab uutele toetajaliikmetele ka koolitusi, kus selgitatakse, et emakakaelavähk võib levida puutekontakti kaudu, ning hoiatatakse inimeste keskele hirmu külvamast. Olulisim on ikkagi mitte eemalduda ühiskonnast ega kapselduda, igaks juhuks isegi mitte kättpidi teretada, vaid lasta korrapäraselt end arstil läbi vaadata. Teavitusväljast ei tohiks päris kõrvale jätta mehigi, kuivõrd – üllatus-üllatus – sedasama vähki tekitada võiva papilloomiviirust kannavad edasi just mehed, kes ise on ühtlasi sattunud päraku- ja peenisevähi riskigruppi.
Miks siis ikkagi on vaja messidel infomaterjale jagada ja küsitlusi korraldada? Vastus on lihtne – teadlikkus on hirmuäratavalt kasin. Sellepärast ongi tänuväärne Pille ja teiste infolevitajate heategevuslik teabelevitamine. Internetis saab teemast põhjaliku ülevaate leheküljel www.emakas.ee.

Tekst: Kristjan Arunurm
Loe tervikteksti ajakirjast Kodutohter (4/2009)
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee