1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Tselluliidisõda

Kuis sulaks tselluliit, põleksid ära kalorid, kaoksid kilod või väheneks isu?
Tuleme Sulle sobiva salenemisvõimaluse leidmisel appi, sest just nüüd on paras aeg hakata mõtlema... peenemale pihale ja siidisemale nahale, millest uuel rannahooajal rõõmu tunda.

Apelsinikoor sinu nahal

Tselluliit, mille avastasid 1920-ndatel prantsuse arstid ja mille peletamise buumi alustasid 1970-ndatel ameeriklased, väljendub enamikul meist apelsinikoorenahana, mis peegeldab nahaaluses koes aset leidnud muutusi. Täpsemalt tähendab see, et sidekude kogub endasse liigselt vett ja jääkaineid ning suurenenud rasvarakud pärsivad lümfiringet, häirides kudede lõpp-produktide eraldumist ja aeglustades ainevahetust.

Teemaga päevast päeva kokku puutuvad spetsialistid peavad tselluliiti soodustavateks asjaoludeks naissuguhormoonide kõikumist organismis, psüühilisi probleeme ja valesid harjumusi. Oma sõna ütlevad sekka ka pärilikud eelsoodumused, mis omakorda jagunevad kaheks: milline on nahaalune sidekude, kuhu rasv ladestub ning kas inimene on õuna või pirni tüüpi, st kas tselluliit koguneb enam üla- või alakehale.

Ent mida siis teha, et nimetatud tegureid trotsides tselluliidisõjast võitjana väljuda? Kõige mõistlikum on võtta probleem sihikule korraga mitme nurga alt. Seega alustada kogu keha lümfi- ja vereringet mõjutavate protseduuridega, aktiivsemalt liikuda, jälgida tähelepanelikumalt oma toidusedelit, juua rohkem vett ning pöörata enam tähelepanu kodusele kehahooldusele.

Enne mis tahes muudatusi tuleks probleemi teadvustada ja tuvastada selle põhjus. Lahendusi otsides tuleks ka mõelda, kuidas valitud meetodid kehale meeldiksid ning kas need organismi ka ideaalselt toimima paneksid.

Söö vähem, liigu rohkem

Salenemisel ja tselluliidist vabanemisel on esimene reegel: söö vähem, liigu rohkem! Kui kulutad rohkem kui sööd, kaovad liigsed kilod juba mõne kuuga. Ent kaalust tähtsam on vorm – milline sa oma proportsioone arvestades välja näed ja milline võiksid välja näha ideaalis. Kui sa pole oma praeguste mõõtudega rahul, otsi esmalt abi liikumisest, mis on kehale igati kasulik. Kui su igapäevane füüsiline koormus on suur, võid seda võtta treeninguna, mis rahuldab kogu päevase liikumisvajaduse. Kui see nii pole, on liikumishulka lihtne suurendada: auto asemel jalgratas, lifti asemel trepp, kojamehe asemel luud, lesimise asemel tants vm. Kasulik on vahelduv tegevus.

Kui meessoole on iseloomulik üleliigsete kilode kogunemine keskkohta, siis naistel kogunevad need keskkohast veidi allapoole (tuharad ja reied) või vähemliikuvatele kehaosadele. Istuvat tööd tegeval ja väheliikuval naisel on seega mitu põhjust, miks tselluliit just reitele ja tuharatele koguneb.

Kui trenni tehes ei kao liigne kohe sealt, kust vaja, ei maksa veel meelt heita. Esmalt kipub see vähenegi, millest vabaneda õnnestub, kaduma liikuvamatelt kehaosadelt ning alles seejärel on järg probleemsemate piirkondade – reite ja tuharate – käes. Seega tuleb ka liikumishulga suurenedes varuda kannatust – see tasub end kindlasti ära!

Kui liigud istuva eluviisi tõttu vähe, on igati mõistlik ja soovitav kodus võimelda või spordiklubis treenida. Ideid leiad kindlasti ajakirja liikumislehekülgedelt. Algajad ja vormi hoidjad peaksid trenni tegema 2–3 korda, edasijõudnud ja füüsilise vormi parandajad isegi 4–5 korda nädalas. Et füüsiline pingutus loodetud mõju avaldaks, oleks eriti hea, kui treeninguid jaguks kogu nädalaks: näiteks kolm aeroobset ja kaks jõusaalitrenni kahe puhkepäevaga nädalas.
Esmane soovitus liikumiseks ongi aeroobne treening (nt käimine, jooksmine, ujumine, suusatamine, uisutamine, jalgrattasõit), kus pulss tõuseks 60–80% maksimaalsest ja trenn kestaks ideaalis 40–60 minutit. Pikemat aega liiga kiire pulsiga treenides tuleb aga olla ettevaatlik, et süda üleliia koormust ei saaks ja tüsistusi ei tekiks. Arvestada tasub, et aeroobne trenn on hea organismi üleliigsete energiavarude kulutaja. Et aga nahk salenedes lõdvaks ei jääks, peaks mõne aja pärast lisanduma ka lihastreening.

Tulemus silmapiiril, jalg kaalul

Toitumisspetsialistid soovitavad kõhnuda mõistuspäraselt, mitte fanaatiliselt – eesmärk peab olema vähene, järkjärguline, kuid püsiv muutumine. Ja mitte kaalu, vaid eluviisi muutumine. Kas teha seda asjatundjate juhendamisel või mõnda lahjumispreparaati tarvitades, on igaühe enda otsustada.

Üldplaanis ei tohiks süüa rohkem kui kulutada. Toitumisspetsialistid ja arstid on kaaluprobleemide lahendamiseks välja mõelnud hulga dieete. Neist sobiva leidmiseks või hoopis paastukuuri ette võtmiseks tuleks kindlasti nõu pidada arstiga, sest enamasti on need näidustatud kindlate tervishädade korral. Kes eelistab tervislikku lahjumist, peaks alustama kaalu vähendamist mõne kilo kaupa. Kümne kilo kaotamine võib tunduda kauge ja kättesaamatu, kolm kilogrammi on reaalsem eesmärk. Kui see on saavutatud, tekib motivatsioon ja hasart, mille najal edasi minna. Tervislikuks ja turvaliseks kaalukaotuseks peetakse 0,5–1 kg nädalas.

Mõtlema peaks siinjuures panema inimorganismi ja automootori võrdlus. Inimene ju mõtleb, millist bensiini ta oma autosse paneb – et mootor oleks terve ja auto liiguks veatult. Kuid ka inimorganism vajab vaid parimat “kütust” – inimorganism ja see, mida sööme, on tegelikult hoopis tähtsamad, kuigi sellele eriti ei mõelda. Paraku oma tervisest alati nii ei hoolita, kuigi organismi nagu autot uue vastu vahetada ei saa.

Toitumine mõjutab inimese enesetunnet siiski oluliselt ja aitab ka paljudest terviseprobleemidest vabaneda. Võimalike tervisehäirete tekkimisele võikski aegsasti mõelda, sest kui noorena heas vormis püsida, on tervis ka hiljem hea.

Tabletid, viige kilod

Ka apteekide käsimüügiravimite seas on mitmeid saleduskuuriks sobivaid preparaate, mida tavatoidule lisaks soovitatakse. Ühte rühma kuuluvad söögiisu vähendavad tabletid, sest tavaliselt on just näljatunne see, mis sunnib inimest rohkem sööma. Enamasti on tegemist valgu-, täpsemalt vetikapreparaatidega, mis sissevõetuna paisuvad ja tänu sellele tekib mehaaniliselt täiskõhutunne ning väheneb söögiisu. Kuna vetikad osaliselt seeduvad ja kõigis mereandides on teatavasti väga hea aminohappeline koostis, on nad ka terviseks. Vetikad omakorda jagunevad kaheks: magevee- ja merevetikad. Mageveevetikad on ses mõttes ohutumad, et neis ei ole joodi nagu merevetikates. Kuna on teada, et jood mõjutab kilpnäärmetalitlust, peab enne merevetikaid sisaldavate tablettide manustamist konsulteerima ravi- või perearstiga – et olla kindel, kas kilpnääre on tõesti täiesti terve. Ka tasub teada, et vetikapreparaate ei soovitata kasutada pidevalt, vaid kuuri kaupa.

Täiskõhutunnet aitavad tekitada ka kiudainerohked preparaadid, samuti erilist looduslikku ühendit glükomannanit sisaldavad tabletid, mis moodustavad seedekulgla vedelikega õhukese zheleetaolise massi. See katab mao ja soolestiku, mistõttu toitained imenduvad halvemini, toit püsib kauem maos ja tekitab kauem kestva täiskõhutunde.

Omaette lahjumistablettide rühma moodustavad need, mis peletavad lõputuna näivat magusaisu, mis näitab mingi elemendi, eeskätt kroomi puudust organismis. Põhjamaine toit nimelt ei pruugi inimese füsioloogilist kroomivajadust alati rahuldada, eriti kui söömistavad pole väga teadlikult paika pandud. Ent magusavajadus võib olla suurem ka närveerimise või pingelise vaimse töö korral. Kui see sunnib pidevalt maiustades “tühje” kaloreid sööma, võiks proovida abi saada kroomi sisaldavatest tablettidest. Neid ei pruugi võtta eraldi, vaid näiteks kiudainetablettide või mõne vetikapreparaadiga koos. Sellisel juhul tekiks täiskõhutunne ning väheneks ka magusaisu.

Ühe võimalusena, mis on mõeldud neile salenejaile, kes armastavad rammusat, rasvarohket toitu, olgu nimetatud ka rasva siduvaid kapslid. Enamasti sisaldavad need peenestatud krevetikoortest eraldatud biopolümeeri, millel on väga hea rasvu siduv toime ja mis ise ei seedu. Kui manustada rasvasidujaid pikema aja jooksul, võib aga tekkida vitamiinivähesus, sest seotakse ka rasvas lahustuvad vitamiinid. Arvestama peab ka, et preparaat ei vali: ta võib siduda ka neid rasvhappeid, mis on organismile väga vajalikud.

Valida saab ka selliste taimsete preparaatide vahel, mis korrastavad rasva ainevahetust ja seedimist. Ainevahetuse korrastajaks peetakse ka õunaäädikat, mis ei tähenda, et peaks hakkama tavalist äädikat limpsima. Äädikhappest olulisem on kompleks, mis toimib – sobilikud mineraalid ja vitamiinid, ka mõned aminohapped.

Üksnes preparaate kasutades pole aga mõtet imele loota. Kindlasti on vaja üle vaadata oma söögisedel, mis ei tohiks olla liiga kalorirohke. Normaalse toitumise korral peaks menüü sisaldama 30% rasvu ja 15% valke, ülejäänu peaks moodustama süsivesikud – mitte ainult suhkrud, vaid ka kiudained, mis seedimise korras hoiavad. Loomsed toiduained peaks moodustama 1/3 ning taimsed 2/3 kogu toidust.

Enne kui hakata mingeid tablette sööma või vahendeid valima, võiks nõu pidada perearstiga. Preparaadid on näidustatud siis, kui arst on öelnud, et tervis on korras ja rasvumine pole haiguslik. Näljutamist ei soovita keegi, kuna inimrakkudel arvatakse olevat mälu. Kui on üle elatud teatud näljaperiood ja hakata siis uuesti normaalselt sööma, omastavad rakud kõik täielikult ja talletavad varu mustadeks päevadeks hoopis agaramalt. Seepärast tulevadki näljutamisega kaotatud kilod kiiresti tagasi.

Asjatundja teab
Kaia Heinleht, personaaltreener

Võitluses tselluliidiga annab parimaid tulemusi kindlasti kombinatsioon õigest treeningust, toitumisest ja kehahooldusest. Raskem on olukord siis, kui tselluliiti põhjustab hormonaalsüsteemi häire või hormoonravi, aga probleemiga tegeleda tuleb ka siis igal juhul.
Eraldi võetuna võib kehahooldus küll imet teha, aga kui treening ja toitumine seda ei toeta, siis ei ole ka pikemas perspektiivis kasu näha. Palju treenivad inimesed mõtlevad tihti, et nad võivad endale lubada rohkem vabadust toitumises. Intensiivne treening tõstab ka söögiisu ja kui ei jälgi, mida sööd ning kui suured on kogused ja toidu kvaliteet, siis võib see olla ka põhjus, miks tselluliit endale ikka ruumi teeb ja ka kehakaal ei lange. Heade toitumisharjumustega, aga vähe liikudes on lihaste toonus ja rüht halvad, üldine ainevahetus on aeglane ja jääkainete ladestumiseks on võimalused ideaalsed, eriti vanuse lisandudes.
Samas on ka kõike koos tehes edu aluseks regulaarsus ja järjepidevus!!! Kui igal kevadel ainult paar kuud endaga vaeva näha ja siis loorberitele puhkama jääda, on tulemuseks tõenäoliselt hoopis natuke rohkem tselluliiti…

Tee nii

• Kui istud töö tõttu suure osa ajast laua taga, lisa lõunale 10-minutiline jalutuskäik ümber maja või halva ilmaga mööda büroo koridore ja treppe. Ka kõrvaltuppa ei pea alati meilima või helistama – kasulikum on ise kohale minna.
• Telerivaatamisegi võib muuta kasulikuks treeninguks, kui sa ei lesi lemmiksaate ajal sohval niisama, vaid teed kasulikke harjutusi. Vihjeid selleks leiad Riku Aalto värskest raamatust “Treeni kodus“ (Meedium 2008).
• Korrigeeri oma toidukorvi ja ole valiv – mine poodi täiskõhuga ning osta toiduaineid, mis sulle meeldivad ja mille tervislikkuses oled kindel. Ära osta igaks juhuks toitu, mida ei taha pidevalt süüa.
• Pole olemas toiduaineid, mis teevad paksuks või saledaks – määrav on toidu valmistamise viis. Seepärast eelista rohkes rasvas praadimisele või paneerimisele toidu hautamist või grillimist. Ka ahjus küpsetamine on parem kui pliidil praadimine.
• Päeva jooksul söö kindlasti eri köögivilju (300 g), mõõdukalt (200 g) puuvilju, piisavalt piimatooteid. Joo kindlasti 6–8 klaasi vett, eelistades seda magusatele jookidele. Vesi aitab peletada näljatunnet, viib organismist välja jääkained ning annab energiat. Kui on külm ja tahad sooja, joo taimeteed.   
• Kui sööd vähem, aga sagedamini, ei ole sa pidevalt näljane ega söö liiga palju. Edukad kaalukaotajad söövad keskmiselt viis korda päevas.
• Väldi ülesöömist, kasutades mõningaid kavalusi: sööginõud olgu väiksemad, valmista vähem toitu. Loobu kiirustades ahmimisest ja söö ainult lauas, sest teleri ees süües tekib refleks – iga kord, kui sirutad käe puldi järele, sead sammud ka külmkapi juurde. Korista käeulatusest kõik suupisted.

Tekst: Jana Savi
Artikkel on ilmunud ajakirjas "Üks" (1/2009)

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Maivi kommenteeris: 2009-12-15 20:28:56




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee