1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis
Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid






Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Lärm avatud tüüpi kontoris suurendab stressi

Pidevalt kolleegide vestlusi kuulates oled küll hästi kursis  kontori klatshiga, aga tõenäoliselt ka suuremas stressis. Isegi vähene müra, mis paratamatult tekib avatud tüüpi kontorites, suurendab töötajate stressi ja vähendab motivatsiooni, teatas CBS HealthWatch  online uudistes.

Cornell’i ülikooli teadlaste sõnul võib vähene või mõõdukas müra avatud tüüpi kontorites soodustada tervisehäirete teket, näiteks südamehaigusi ja tugiliikumisaparaadi – lihaste, luude ja sidemete - probleeme.

Cornell’i ülikooli keskkonnaanalüüsi professor Gary Evans’i juhitud uurimus ilmub Journal of Applied Psychology’s.

Töötajad ise ei märkagi

Teadlased määrasid juhuvaliku teel 40 naissoost kantseleitöötajat kolmeks tunniks kas vaiksesse kontorisse või müra-rohkesse kontorisse, kus vaikust lõhkusid kolleegide vestlused, arvutiklahvite klõbin ja pidevalt helisevad telefonid.

Kui seejärel mõõdeti kõigil katses osalenutel stressihormooni epinefriini taset organismis, selgus, et lärmakas kontoris viibinutel oli kõrgem stressitase.

Teadlaste sõnul ei kurtnud müra-rohkes kontoris töötanud inimesed, et nad oleks stressis, kuigi analüüsid kinnitasid, et nende organismis oli rohkem epinefriini. Kõrget stressihormooni taset seostatakse ka suurenenud südamehaiguste riskiga.

Samuti selgus uurimusest, et võrreldes vaikse kontori töötajatega tegid lärmaka kontori inimesed oma tööpaigas vähem ergonoomilisi ümberkorraldusi.

Ergonoomika termin võeti kasutusele 19. sajandi keskpaiku Suurbritannias ning lühidalt tähendab see tarbeesemete vastavust inimese füsioloogilistele omadustele.

Odavad võtted

Natuke saab müra avatud tüüpi kontoris siiski vähendada, paigutades mõned häält tegevad seadmed, nagu faksi ja koopiamasina võimalusel vaheseina taha või suletud ruumi.

Ent selleks, et töökeskkond oleks tervislik ja ergonoomiline, polegi alati vaja investeerida kallisse mööblisse. Saab ka teisiti. Näiteks mõned odavad soovitused:

  • Tee aeg-ajalt minivaheaegu, tõuse püsti ja kõnni veidi ringi.
  • Ära lase tehnikal ja mööblil peale suruda keha asendit. Paiguta asjad ringi nii, et oleks mugav töötada.
  • Arvuti monitor peaks asuma silmade kõrgusel ja enda ees, mitte kõrval.
  • Klaviatuur ja hiir peaks olema piisavalt madalal, nii et randmed oleks samal joonel küünarnuki ja käsivarrega.
  • Arvutiekraanilt peegelduva ja pimestava valguse vältimiseks kujunda ruum nii, et valgusallikad asetseksid ekraanist võimalikult kaugel. Akendel peaks olema valgust reguleeriv kate.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee