1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Siberi katku ja viirusnakkuste sarnasus külvab segadust

Igal sügisel sagenevate külmetushaiguste ja viirusnakkuste tunnused sarnanevad siberi katku tundemärkidega ning on viinud arstikabineti uste taha paljud ameeriklased, kes muretsevad võimaliku katku haigestumise pärast.

Hirmunud inimesed ostavad võimaluse korral kokku antibiootikume, mida siberi katku ravimisel kasutatakse.

Arstid aga muretsevad, et inimesed lasevad koju varutud antibiootikumid käiku kohe, kui märkavad esimesi külmetuse-laadseid sümptomeid. Kuid viirusnakkuse puhul pole antibiootikumidest kasu, sest antibiootikumid aitavad vaid bakteriaalsete nakkuste ja põletike puhul. Veelgi enam, antibiootikumide võtmine nö igaks juhul soodustab ravimitele allumatute bakterite ehk nn supermikroobide teket.

Eksituste vältimiseks soovitavad arstid lasta inimestel end gripi vastu vaktsineerida. Samas tuletavad nad meelde, et vaktsiin kaitseb ainult gripi, mitte teiste viirusnakkuste, näiteks paragripi eest.

Kopsuvorm nahavormist ohtlikum

Siberi katku kopsuvorm tekib mikroobi eoste sissehingamisel. Sellele järgneb hingamisteede põletik, mis algab kergete gripi-tüüpi sümptomitega. Haigus lõpeb sageli surmaga.

Tervisekaitseinspektsiooni peadirektori asetäitja Kuulo Kutsari hinnangul võivad terroristid biorelva koostises kasutada just siberi katku kopsuvormi tekitajat.

Siberi katku enamlevinud vorm on nahavorm. Pärast mõne-päevast peiteaega algab see sügeleva väikese lööbega, mis laieneb kiiresti paari sentimeetri suuruseks haavandiks.

Kutsari sõnul kasutatakse siberi katku raviks G-penitsilliini, alternatiivsete antibiootikumidena erütromütsiini ja tetratsükliini.

Peamiselt loomade haigus

Siberi katk ehk põrnatõbi ehk antrax esineb peamiselt taimetoidulistel loomadel - veistel, lammastel, hobustel ja kitsedel. Haigusetekitaja lähtekoht on maapind, milles tema eosed võivad säilida aastakümneid. Inimene võib nakkuse saada kas otse haigestunult loomalt või loomsetest toodetest. Näiteks võib nakkuse saada villast, nahast, jõhvist ja luudest või süües haigestunud looma liha.

Inimene saab kõige tõhusamalt nakatumist vältida, kui jälgib loomade haigestumisi, haigete loomade korjused tuleb põletada.

Tervisekaitseinspektsiooni andmetel pole Eestis loomadel siberi katku avastatud viimase seitsme aasta jooksul.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee