1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Maailma Terviseorganisatsioon kutsub üles leetritevastasele vaktsineerimisele

Leetrite haiguspuhangute tõttu kutsub Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) Euroopa regionaalbüroo üles valitsusi, tervishoiutöötajad, kodanikuühiskonda ja rahastajaid kiiresti tegutsema. Ülimalt nakkav hingamisteede haigus võib levida, kuna paljud lapsed ei ole vaktsineeritud või on saanud vähem kui kaks nõutavat leetrivaktsiini annust.

Kuigi leetreid saab vältida lihtsate ja odavate vaktsiinide abil, on just jõukate riikide lastel suurem oht nakatuda. Aastatel 2000 kuni 2007 tuvastati kümnel Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa piirkonna riigil kõige madalamad keskmised leetrite immuniseerimise näitajad. Neist üheksa olid Euroopa Liidu liikmesriigid.

Viimase 12 kuu jooksul on selles piirkonnas teatatud üle 8145 leetrijuhtumist. Haigusjuhud kuues lääneriigis – Austrias, Saksamaal, Itaalias, Hispaanias, Šveitsis ja Ühendkuningriikides – ning Iisraelis moodustasid koguarvust 86%. Puhang aga jätkub.

Leetrid võivad põhjustada tõsiseid tüsistusi, näiteks kopsupõletikku, entsefaliiti ja surma. Aastatel 2005–2008 teatati nimetatud piirkonnas 25 surmajuhtumist (2005 – 14, 2006 –10, 2008 – 1). Arvatakse, et see arv on tegelikult suurem, kuna tihti märgitakse leetritest põhjustatud surmadele teisi põhjusi, nagu kopsupõletik või entsefaliit.

„Meil on olemas ohutu ja tõhus vaktsiin, millega leetreid ennetada, aga lapsed surevad ikka veel sellesse haigusse. Seda on vaja muuta,“ ütles dr Nata Menabde Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa regionaalkontori osakonna regionaaldirektor.

Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa piirkondlik büroo, ÜRO Lastefond (UNICEF) ja teised partnerorganisatsioonid korraldavad 20.–26. aprillini iga-aastase kogu piirkonda hõlmava kampaania – Euroopa immuniseerimise nädala. Kampaania eesmärgiks on aidata liikmesriikidel täita oma kohustusi üldisel immuniseerimisel, analüüsida ja lahendada puudusi immuniseerimisprogrammide raames ning suurendada üldsuse teadlikkust vaktsineerimise tähtsusest.

Maailma Terviseorganisatsiooni kodulehekülg pakub leetrite kohta rohkem teavet.

Refereeris Liia Merino
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee