1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Gripiviirus eelistab kuivust?

Nakkusoht on õhus – kuiva talveõhuga tunnevad gripiviirused end eriti turvaliselt ja on pikema elueaga.

Aastakümnepikkuse mõistatamise tulemusena leidsid Ameerika teadlased põhjuse, miks gripiviirused nõnda kiiresti paljunevad just talvekuudel. Kui õhus on vähe niiskust, peavad influentsa-ärritajad kauem vastu ja levivad seda tõhusamini.

Meedikud on siiani põhjendanud talvist suurt gripilainet sellega, et inimesed veedavad rohkem aega köetud ruumides ja nakatavad teineteist pigem vastastikku. Teise põhjusena on mainitud puuduvat päikesevalgust, mis pimedal aastaajal nõrgestab immuunsüsteemi.

Oregoni maakonna ülikooli teadlase sõnul mängivad need tegurid kõigest teisejärgulist rolli. Haigustekitajatesse nakatumine olenevat palju enam absoluutsest õhuniiskusest. Kuna külm õhk suudab võrreldes sooja õhuga vaid vähe niiskust omastada, olevat veekooslus talvekuudel oluliselt väiksem kui suvel. Selles külmas kuivas õhus suutvat viirused kauem elus püsida. „Kui absoluutne niiskus on madal, pikeneb viiruste üleelamisaeg ja nakatumiste arv tõuseb,“ seletavad sealsed eksperdid.

Miks just kuiv õhk ärritajaid soodustab, teadlased veel ei tea. Nad usuvad aga, et õhuniisutajad kliinikutes, koolides ja lasteaedades suudaksid nakatumisohtu pidurdada. Kahjuks ei ole midagi selle kohta mainitud, millistest talvistest temperatuuridest jutt käib…

Refereerinud Liia Merino
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee