1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Probiootikumid tugevdavad immuunsüsteemi

Hoida enda ja oma lähedaste tervist polegi nii keeruline. Enamik tervisehädadest jääks olemata, kui hoolitseksime rohkem oma vaimu ja füüsise eest. Rõõmsat meelt ei saa osta; ka ei ole vaja raha, et liikuda värskes õhus, teha iga päev üks heategu. Uskuge, et on parem –, ning juba ongi samm hea enesetunde, tervise ja õnne suunas astutud.

Igas inimeses peituvad suured jõuvarud, tuleb need lihtsalt üles leida ja enda kasuks tööle panna. Teaduskeeles nimetatakse seda immuunsüsteemiks, mis on kui hea haldjas, kes istub igaühe õlal. Immuunsüsteemi mõjutavad tegurid, mida ei saa muuta, näiteks vanematelt ja esivanematelt päritud eeldused ja soodumused; samas on meist olenevaid põhjusi – elustiilist, keskkonnast, enda häälestatusest tulenevaid. Võtaks õige igal õhtul aega ja mõtleks: kuidas päev möödus? mida ma täna tegin oma tervise heaks?

Uni annab rohkemgi kui kuue

Organismi kaitsevõimet nõrgestavad stress, ringituiskavad haigustekitajad, Eesti geograafilisest asupaigast tulenevalt kuudepikkune pime aeg. Pikaleveniv sügistalv oma napi päikesevalgusega (nüüd veel lisaks lumevaesed talved) tuuseldab meie head haldjat. Ei aita siin kuigi palju ka kaubanduskeskustest ostetud puuviljad. Kui ikka päikest näha pole, ei omasta organism looduslikke vitamiine (kas neid poolküpselt korjatud puuviljades leidubki).

Esimesed ohusignaalid on väsimus, ärrituvus; iga nohu ja köha korjame üles. Aga veel ei ole hilja –tuleb lihtsalt paar päeva kergemalt võtta. Kui und on, siis magada, magada kas või päev maha ning unustada vanasõna – uni ei anna uuta kuube. Annab palju enamat!

Ütleme oma peegelpildile hommikul midagi ilusat ja tujutõstvat. Laseme õlad pingevabaks, teeme mõned võimlemisharjutused ja hõõrume ennast jaheda veega üle. Tervisesport, karastamine, hea uni, tervislik toitumine – need on me sõbrad. Kui olukord ikka ei lähe paremaks, siis tuleb minna “oma” apteeki ja paluda abi professionaalidelt.

Apteegiletid on kirjud igasugustest vitamiinidest ja nn toidulisanditest. Immuunsüsteemi tugevdavad A-, C-, E-, B-vitamiinid; mikroelemendid – tsink, seleen, raud jne. Valige koos proviisoriga just endale sobiv ja tervist toetav. Tasub meeles pidada: haigestumine on tagajärg; õigem oleks ravida põhjust, mitte tagajärge. Kui põhjuseni ei jõua, siis jäätegi ringi keerlema nagu orav rattas.

Elu kaitsjad probiootikumid

Immuunsüsteemi tugevdajatena on kasutusele tulnud bioloogiliselt aktiivsed mikroorganismid – probiootikumid –, vabas tõlkes tähendab see “elu kaitseks”. Need on elusad mikroorganismid, inimese mikrofloorast pärinevad bakterid, sest pärineme ju miljoneid aastaid tagasi elanud bakteritest. Normaalne mikrofloora – bakterid, viirused, seened – on meil kõigil sünnist saadik organismis olemas. Elutegevuse käigus kaotame neid, kuid saame ka juurde. Just seesama normaalne mikrofloora tervist kaitsebki.

Sagedaste haigestumistega annab organism märku immuunsüsteemi nõrkusest. Väikesed kaitsjad võitlevad vapralt meiega koos elavate või meid ründavate võõraste sissetungijate vastu. Eesmärk on säilitada tasakaal ja rahu. Ealised muutused, kiire elutempo, juhuslik-kiirustav söömine, rämpstoit ja magustatud joogid lastele. Ongi ring täis.

Autor: Kai Ruukel, Mähe Apteegi proviisor

Loe edasi ajakirjast Kodutohter

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee