1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Külmetus jälle kõneaineks

Igal aastal peame tahes tahtmata läbi elama talvise perioodi, mis toob pea igaühele kaasa nohuse nina, kurguvalu, köha, peavalu või mingi muu tervisehäda, mille saab paigutada mõiste külmetushaigus alla.

Külmetushaigust põhjustavad erinevad viirused, raku sisse tungivad ja seal paljunevad parasiidid. Erinevaid külmetuse ilminguid põhjustavaid viirusi on üle 200, sagedaminiesinevaid siiski mõnevõrra vähem – rinoviirused, adenoviirused, paragripiviiused, RS (respiratoor-sünsütiaal)-viirused, A- ja B- gripiviirused.

Kuidas ravida külmetushaigust?
Antibiootikumid viirustele ei mõju. Antibiootikumid saavad hävitada vaid baktereid, selliseid haigustekitajaid, mis on võimelised ka iseseisvalt paljunema. Seega ei saa loota mingile heale ja kangele ravimile, mis hävitaks kiiresti viiruse ja võimaldaks halvast enesetundest lahti saada.

Aastatega ei ole külmetushaiguse ravis palju muudatusi toimunud – kehtivad endiselt kuldsed tõed – käi arsti juures, puhka, joo palju vedelikku.

Viiruste vastase võitlusega peab organism ise hakkama saama. Immuunsüsteemi toetamiseks võib kasutada erinevaid taimseid teesid või preparaate, võib turgutada tsinki või C vitamiini sisaldavate külmetushaiguste ravimitega. Mahlasid väga palju juua ei tasu, need sisaldavad liiga palju suhkrut, mis muudab immuunsüsteemi laisaks.

Taimsetest preparaatidest on viimasel ajal tehtud üsna suuri, mitut tuhandet inimest hõlmavaid uuringuid punase päevakübara mõjust külmetushaiguste ravile. Punane päevakübar ergutab immuunsüsteemi rakke ja kergendab haiguse kulgu. Kõige tõhusam on see vaid siis, kui preparaati tarvitada kohe esimeste haigusnähtude ilmnemisel. Taimseid preparaate, mida külmetushaiguste puhul tarvitatakse on palju – samuti immuunsüsteemi mõjutav ženšenn, põletikku vähendav saialill, hingamist kergendav eukalüpt jpt.

Kuid päris oma valikul ei tohiks ka taimseid preparaate apteegist osta, tuleb kindlasti jälgida vastunäidustuste ja hoiatuste loetelu. Mitte iga taimne ravim ei sobi näiteks rasedale, diabeedihaigele, unetule või inimesele, kel on kalduvus allergiale. Mõni ravim võib koguni põhjustada haigusnähtusid imiteerivaid ilminguid - pea- või kõhuvalu, kõhulahtisust vm.

Külmetushaiguse põdemine meie kliimas on peaaegu paratamatus. Selleks, et haigusele võimalikult hästi vastu seista, tuleb enda tervisesse suhtuda tähelepanelikult

  • kui töötad suures kollektiivis või puutud kokku paljude inimestega, on mõistlik vaktsineerida end gripi vastu
  • kui tunned esimesi haigusmärke, võta ühendust oma perearstiga ja otsustage koos, mida edasi teha
  • kui oled saanud soovitused oma arstilt, järgi neid

Ära pane endale ise diagnoosi, ära määra endale ise ravi.

 

 

 

 

 

 

 

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee