1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Ma kardan kõige rohkem
vaime
ämblikke
madusid
konni
hiiri
pimedust
teisi inimesi
suhtlemist
autosõitu
muud
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Traumajärgne ärevushäire

Traumajärgne ärevushäire tekib sündmuse tagajärjel, mis on otseselt ohustanud inimese või tema lähedaste elu ja tervist ning mille käigus elati läbi tugev hingeline vapustus. Sellised traumaatilised sündmused on näiteks füüsiline vägivald, vägistamine, rähk autoavarii, tulekahju, lähedase inimese ootamatu kaotus. Aja möödudes peaks psüühika taastuma ning inimene suudab vaatamata toimunule oma elu täisväärtuslikult jätkama. Häirega on tegemist siis, kui läbielatu jätab hingeellu järjed, mis põhjustavad haigusliku ärevuse püsimist kuude ja aastate vältel.

Sellisel juhul võivad soovimatud ja hirmutavad meenutused avalduda korduvate painavate õudusunenägudena või ärkvel olles, kui toimunu fragmente kogetakse uuesti pealetükkivates mõtetes ja kujutlustes. Väga iseloomulik on äärmine tundlikkus tugevate ärritajate suhtes. Järsud helid või müra ehmatavad ka täiesti ohutus olukorras.

Püüdes säilitada enesekontrolli, hakatakse vältima kõike, mis võib traumaatilist sündmust või sellega seotud tundeid ja aistinguid meelde tuletada. Tagajärjeks on eemaletõmbumine harjumuspärasest elust ja suhetest.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Eduard kommenteeris: 2011-03-30 16:51:56




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee