1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Millist infot otsid?
Tervislikud eluviisid
Õige toitumine
Aktiivne puhkus
Tervisesport
Muu
Koostööpartnerid




Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kuidas taastuda kasvajaravist?

Pahaloomulise kasvaja korral kasutatakse sageli keemia- ja/või kiiritusravi, mis kurnavad organismi. Mida annab haigel endal ära teha, et sellest võimalikult kiiremini ja paremini taastuda?

Nõu annab Põhja-Eesti Regionaalhaigla onkoloogiakeskuse onkoloog, 30 aastat vähihaigeid ravinud Valentina Tammet.

“Kuigi vähk asub ühes paigas, võib see anda siirdeid. Keemiaravi eesmärk ongi piirata vähirakkude levikut ja tappa rakud, mis ringlevad veres. Muidugi, keemiaravi on mürgine ja kogu organismile kahjulik: alandab immuunsust ja häirib vereloomet, selle tõttu on inimesel halb enesetunne. Aga sageli ei ole raviks teist valikut.

Enne iga järjekordset ravi kontrollitakse, kuidas töötavad maks ja neerud, mis kõrvaldavad keemiaraviga verre tulnud mürgised ained – kas need organid on suutelised järjekordset keemiaravikoormat enda peale võtma,” selgitab dr Valentina Tammet. “Kiiritusraviga saavutame vähi üle lokaalse kontrolli. Näiteks kui kiiritame kopsu, siis ainult kasvajat ja lümfisõlmi selle ümber. Tõhus kiiritus leevendab või võtab päriselt ära valu, mille vähk kasvades tekitab.

Kiiritus muudab verepilti – võib langeda valgete ja punaste vereliblede tase ning väheneda immuunsus.”

Korralikult süüa ja palju juua

Inimese olemine on kehv eriti pärast keemiaravi. Pealegi võib mõne nädala pärast oodata uut annust mürgist ravimit ning selleks ajaks on tarvis jälle toibuda.

“Inimene peaks elama normaalset elu, nii palju kui võimalik. Et ta sööks ja jooks, mida tahab,” ütleb dr Tammet. “Eriti kiirituse ajal tuleb juua tavalisest rohkem vedelikku: mahla, teed… Ka keemiaravi ajal ja pärast seda peab palju jooma. Siis töötavad neerud paremini ning vedelik loputab mürgised ained organismist välja. Aga kui ikkagi neerud halvasti töötavad, paneme “tilga üles”, et kõik mürgid välja loputada.

Kui enesetunne lubab, tuleb usinalt väljas jalutada, et organism saaks võimalikult palju hapnikku.” Muidugi on hea soovitus korralikult süüa, aga kahjuks mõjutab keemiaravi ka maitserakke: seda, mis enne maitses, ei taha nüüd mitte üks põrm. Juba toidule mõtlemine ajab iiveldama.

“Midagi ei ole teha, samamoodi on ka siis, kui kiiritame pead või kaela. Peaks ikkagi proovima süüa seda, mida on enne harjutud sööma – tasapisi maitsemeel taastub. Tänapäeval talub inimene keemiaravi suhteliselt paremini kui varem. Anname kaasa ka preparaadid, mis aitavad iivelduse ja oksendamise vastu.”

Tekst: Üllar Ende
Loe tervikteksti ajakirjast Kodutohter (4/2009)
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee