1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Millist infot otsid?
Tervislikud eluviisid
Õige toitumine
Aktiivne puhkus
Tervisesport
Muu
Koostööpartnerid




Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Seedetrakti vaevused ja vähk

Mida jälgida?

Kui pikemat aega on tavalises tervislikus seisundis midagi viltu, tuleks tähelepanelik olla. Iga valupiste või torge ei pruugi olla raske haiguse tunnus, kuid püsival kõrvalekaldel peab olema mingi põhjus. 

Neelamise häire – tahke toidu ja vedeliku neelamisel tekkinud tükitunne kõris, tuim valu rinnaku taga või tunne, nagu jääks toit kuhugi kinni, võib olla viiteks söögitoru või mao ülaosa kasvajale. 
Valu kõhus – sõltuvalt haigest elundist võib kõhus valutada mis tahes koht. Valul on sadu põhjusi ja iga valu pole veel vähist tingitud. Diagnoos algab eneseanalüüsist ja võimalike tavaelu muutustest tingitud põhjuste otsimisest (uutmoodi toit või jook, stress ja üleelamised, traumad, füüsiline ülekoormus jne). Kui valu 3…4 nädala jooksul pingutustele vaatamata ei taandu, siis on vajalik arsti poole pöörduda.

Kui esineb üks või rohkem järgnevatest tunnustest, tuleb kindlasti konsulteerida arstiga, et välja lülitada maovähi võimalus:

  • probleemid söömisel (täistunne ülakõhus, valu enne või pärast sööki, ebamugav tunne) enam kui 3 nädala vältel
  • tugev kaalulangus, aneemia või sage oksendamine
  • naha kollasus
  •  seedehäired üle 3 nädala vältel ja üks järgnevaist riskitegureist:
    – pahaloomuline aneemia,
    – haavandi tõttu opereeritud magu,
    – rohkem kui kahel lähisugulasel (vanemad, õed-vennad, lapsed) söögitoru-mao- või kõhunäärmevähk.

Järgnevate vaevuste korral peab mõtlema haigusele jäme- või pärasooles:

  • kõrvalekalded tavapärases seedetegevuses – kõhulahtisus vaheldumisi kõhukinnisusega, pidev kõhulahtisus, pikaajaline tavatu kõhukinnisus
  • sage vajadus, kuid seejuures võimetus soolt korralikult tühjendada
  • veri ja lima väljaheitel
  • sageli korduvad põletikud ja sellest tingituna kihelus, kipitus, surve ja valu päraku piirkonnas.

Naha kollasus on viide takistatud sapivoolule maksast peensoolde, mille üheks põhjuseks võib olla vähk kas kõhunäärmes, maksas, sapipõies või sapiteedes.
Kehvveresus ehk aneemia on paljude haiguste üheks tunnuseks. Teadma peab aga seda, et teiste seas võib see olla jämesoole parempoolse osa, mao- ja maksavähi ainsaks tunnuseks nende haiguste algfaasis. Väga tähtis on alati välja selgitada vere hemoglobiinisisalduse vähenemise põhjus.

Kiire kaalulangus, kui see pole olnud eesmärgiks ja kui selleks pole kindlaid põhjusi (rasked psüühilised üleelamised, ekstreemsed töö- ja olmetingimused jne), võib olla vihjeks pahaloomulisele haigusele organismis. Mitte küll sageli, kuid ka mitte väga harva paneb esimesena endale kasvaja diagnoosi just inimene ise, leides kõhust juhuslikult kõva imeliku, tavaliselt valutu või hella tüki. Üldreeglina on sellise tihendi olemasolu mõne kasvaja tunnuseks, ehkki ka puhitunud sooleling võib teinekord kasvajat simuleerida. Igal juhul tuleb sellise kolde päritolu kiiresti selgeks teha.
Hoovalud kõhus, millega kaasneb puhitus, gaaside peetus ja kõhukinnisus (võivad lisanduda veel iiveldus ja oksendamine), on algava soolesulguse tunnused, mille põhjuseks võib olla jämesooles paiknev vähk.

Iga haiguse algus on meis endas, õigemini meie harjumustes, eluviisis ja suhtumises iseendasse. Kedagi ei saa sundida muutma oma hoiakuid, kuid miski ei peaks ka takistama omandamast teadmisi kahjulikest ja meile halvasti toimivatest mõjudest. Valikuid teeb igaüks ise. Ka hoolima peab endast ennekõike ise.
Niisiis: 

  • Sööma peab korrapäraselt, kindlate vaheaegadega, aeglaselt.
  • Toit olgu hästi läbinäritud ja neelatud väikeste suutäitena.
  • Teatud toitained kaitsevad magu ja vähendavad sellega ka riski haigestuda vähki. Sellisteks on värske puu- ja köögivili. On kindlaks tehtud, et beetakarotinoide (palju porgandis ja tomatis), C-vitamiini (tsitruselistes) ja piisavalt mikroelemente sisaldavad toidud vähendavad oluliselt maovähi riski. Sama toimet on omistatud täisteratoodetele, rohelisele teele, sibulale ja küüslaugule.
  • Jooma peab päevas 1,5…2 liitrit vedelikku, sellest kolmandik kuni pool peaks olema vesi.
  • Kui kõht ei käi läbi vähemalt kord päevas, tuleks otsida probleemi toidus või väheses vedelikus.
  • Liikuma peaks keskmiselt 5 km päevas, see aitab kõhtu korras hoida ja vähendab stressi.
  • Suits ja alkohol tuleb unustada.

Artikkel on koostatud Lege Artis OÜ 2007 välja antud infomaterjali „Seedeelundite kasvajad“ põhjal.

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee