1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Olin esimest korda alkoholi proovides...
11-aastane või noorem
12-aastane
13-aastane
14-aastane
15-aastane
16-aastane
17-aastane
18-aastane
19-aastane või vanem
ei olegi proovinud
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kuidas elada alkohoolikust vanemaga?

Paljud teismelised elavad koos alkohoolikust vanemaga - inimesega, kes on füüsiliselt ja emotsionaalselt sõltuv alkoholist. Alkoholism on levinud juba sajandeid ja siiani pole keegi osanud seda peatada. Alkoholism tekitab ängi mitte ainult selles inimeses, kes joob, vaid kõigis, kes teda ümbritsevad.

Kui sinu vanem on alkohoolik, võid tunda end üksi ja mahajäetuna. Ometi leidub inimesi ja organisatsioone, kes aitavad toime tulla alkoholismist tingitud pereprobleemidega.

Miks mu vanem joob?

Alkoholism on haigus. Nii mõnigi ei taha seda uskuda, aga ometi on see tõsi. Oled ehk isegi kuulnud kedagi ütlemas, et alkohoolikul pole vaja muud teha kui lihtsalt joomine maha jätta. See ei ole nii lihtne. Ilma professionaalse abita alkohoolik tõenäoliselt seda ei suuda ja asi läheb ajapikku hullemaks.

Mõni teismeline arvab, et joomine on mingi teise probleemi väljund, ja võib-olla koguni, et ta ise on sellele kaasa aidanud. Vanemal võivad olla tööl rasked ajad või on ta ametist lahti lastud. Abielusuhtes võivad olla mõrad, on ehk keegi haige või on majanduslikult raske toime tulla. Vahel usuvad teismelised, et nemad võivad muuta asja paremaks, tehes rohkem tööd või kolides kodust minema. Alkohoolikust lapsevanem võib süütunnet süvendada, öeldes näiteks: “Sa ajad mind hulluks!” või “Ma ei suuda seda enam taluda.” Aga ükskõik, mida sa alkoholismist arvad, see on igal juhul tõsi: sinu vanema alkoholism ei ole sinu süü, öeldagu mis tahes. Alkohol tekitab ja suurendab vanema ja lapse vahelisi pingeid, mitte vastupidi!

Probleemi eitamine on alkohooliku puhul väga tavaline. Inimene keeldub tunnistamast, milline on tegelik olukord, ta võib süüdistada oma joomises mõnd teist inimest, sest see on lihtsam kui võtta vastutus enda peale. Alkohoolik võib ägestuda vähimagi vihje peale, et joomine on talle probleem. Need, kes tunnistavad oma alkoholilembust, võivad aga ikkagi öelda: “Ma võin iga kell joomise maha jätta, kui ma ainult tahan,” või “Igaüks joob vahel, et veidi lõõgastuda.”

Miks ma end nii halvasti tunnen?

Sa oled nagu suurem osa teismelisi, sinu elu on küllap tulvil häid ja halbu läbielamisi, hoolimata kodusest olukorrast. Sa alles õpid eluga toime tulema ja kuigi sa võib-olla oma uute võimaluste üle rõõmu tunned, võib ette tulla ka palju segadusse ajavaid ja masendavaid olukordi. Isegi hea päev võib peita endas äärmuslikke meeleolusid. Kui sellele lisandub veel alkohoolikust vanem, tunned loomulikult, et kõik kasvab sul üle pea.

Kuigi alkoholismi laastav mõju on perekondades sageli laias laastus sarnane, on ometi iga olukord isemoodi. Mõned alkohoolikud kuritarvitavad oma lapsi emotsionaalselt või füüsiliselt. Teised ei võimalda küllaldaselt toitu ja tuge. Sageli ei piisa raha. Paljud alkohoolikud käituvad ettearvamatult - ühel päeval tuleb hiilda kikivarvul, et vältida vihapurskeid, järgmisel leiad end hoopis lohutamas vanemat, kes lubab, et kõik hakkab paremini minema. Kuigi iga perekond on ainulaadne, tunnevad alkohoolikust vanema lapsed end peaaegu alati, et neid ei armastata, nad on üksildased, masendunud või koormatud koduse elu saladustest.

Kui sa oled vanem õde või vend, oled võib-olla enda peale võtnud majapidamiskohustused. Sinna alla kuulub sageli nooremate õdede-vendade eest hoolitsemine ja pidev “kõige hullema ärahoidmine” (näiteks kindlate asjade tegemine, et vältida vanema vihapurskeid). See koorem võib olla väljakannatamatu.

Pole haruldane, et laps püüab vanema probleeme varjata või mõjutada teda joomist maha jätma. Mõni peidab alkoholipudeleid või valab neid tühjaks, aga sellest pole kunagi kasu. Alati leidub uus pudel. Võib-olla esitad oma vanemale selliseid väljakutseid nagu: “Kui sa mind armastaksid, siis sa ei jooks enam.” Hoolimata sellest, kas sa proovid oma vanemat märkamatult mõjutada, noomid teda või palud, ei pruugi olukord siiski muutuda. Su enesetunne võib minna veel halvemaks ja samuti tema oma.

Kõige selle all kannatab loomulikult su enesehinnang. Alkoholimurega peresid on palju. Alkohoolikute lapsed tunnevad alati viha, kurbust, segadust, häbi, üksildust, abitust ja valu. Aga alati on võimalik saada abi.

Mida ma saaksin teha?

Sellises olukorras on kõige hullem jätta asjad nii, nagu need on. Ärajooksmine, pakku pugemine või teesklemine ei muuda midagi paremaks. Alkoholiprobleemidega vanemate lastel on suurem risk hakata ka ise alkoholi tarvitama, eriti siis, kui nad tunnevad end liiga jõuetu ja lööduna, et otsida abi. Abi palumine on üks võimalusi vältida seda, et sinu tulevik ei kordaks vanemate minevikku. Kui sa tunnistad endale, et vajad abi, võid võtta ohjad enda kätte. Ja õige abi võib parandada su olukorda kohe praegu.

On hea jagada oma muret sõbraga, aga sama tähtis on rääkida mõne täiskasvanuga, keda usaldad. Kooli nõustaja võib aidata, lemmikõpetaja, treener, tädi või onu. Sa ei reeda oma vanemaid, kui otsid abi. Sa võid toetada oma alkohoolikust vanemat ka siis, kui püüad enda ja oma pere jaoks olukorda paremaks muuta. “Saladuse hoidmine” on samuti osa haigusest ja selle varjus lähevad asjad hullemaks.

Professionaalne abi on kergemini kättesaadav, kui sa ehk oskad arvatagi.

kidshealth.com
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Maira kommenteeris: 2010-07-11 23:15:09

Leili, CoDA Tallinn kommenteeris: 2011-03-21 20:42:53

Ti 12 kommenteeris: 2011-12-06 20:49:32

Lotta kommenteeris: 2012-01-17 11:17:52




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee