1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kollatähni ehk maakuli ealise taandarengu ravi

""Kollatähni ealine taandareng (võõrkeelses kirjanduses: age-related macular degeneration, AMD) on maailmas väga levinud häire, see on peamine pimeduse põhjus üle 50-aastaste inimeste seas.

Tegemist on mõlema silma krooniliste taandarenguliste muutustega võrkkesta e reetina keskosas asetseva kollatähni piirkonnas, mille tagajärjel halveneb tsentraalne nägemine.

Riskifaktorid on: 
* vanus 
* geneetiline eelsoodumus 
* suitsetamine (haigus avaldub 5–10 aastat varem kui mittesuitsetajatel) 
* ka südame-veresoonkonnahaigused, kõrgevererõhktõbi ja toitumine

Klassifikatsioon: 
* mitteneovaskulaarne ehk ilma uusmoodustunud veresoontega nn kuiv variant 
* neovaskulaarne ehk uusmoodustunud veresoontega nn märg variant

Nägemise halvenemine on kollatähni varajase taandarengu puhul vähene, kuid hilisemas järgus see süveneb ja lõpeb sageli pimedusega. Enamasti on nägemise halvenemine suurem märja variandi puhul. Kuigi ~80% kollatähni taandarengu juhtudest on kuivad, on tegemist tõsise silmahaigusega, kuna uusmoodustunud veresoonte tekkega seotud protsessid põhjustavad 80% tõsisest nägemispuudest.

Ravivõimalused

Kollatähni ealise taandarengu mõju elukvaliteedile on suur, kuna haigete iseseisev toimetulek kannatab suurel määral, põhjustades ühe kaasuva haigusena sügavat depressiooni kolmandikul patsientidest. Siiani on eelistatuimateks ravivõimalusteks olnud märja variandi jaoks fotodünaamiline teraapia (PTD) ja laser-fotokoagulatsioon, mis paljudel juhtudel annab soodsaid tulemusi.

Nüüdseks on jõudnud lõpuni mitmed angiogeneesi inhibiitorite (veresoonte uusmoodustamise pidurdajate) uuringud, mis on avardanud märja variandiga patsientide ravivõimalusi.
Macugen (pegaptaniib), toimib selektiivselt faktorisse VEGF 165, piirates uute veresoonte kasvu ja teket, pidurdades seeläbi nägemisteravuse kadu ja aidates patsientide nägemisteravust säilitada. Ravimi üldine talutavus on hea, tõsiste kõrvaltoimete hulk on väga väike. Macugeni kasutamise vastunäidustusteeks on aktiivne või kahtlusalune silma ja/või ümbritsevate kudede põletik ja ülitundlikkus ravimi suhtes. Sagedamini kirjeldatud kõrvaltoimeteks (>10%) on silma eeskambri põletik, silmavalu, kõrgenenud silmasisene rõhk, sarvkestapõletik ja klaaskeha hägusus.

Lucentis (ranibisumaab), sarnaselt Macugeniga, mõjub VEGF-faktorile. Ravimit süstitakse klaaskehasse 1 kord kuus. Kõrvaltoimetena on välja toodud silma sidekesta verejooksu, silmasiserõhu mööduvat kõrgenemist ja klaaskeha hägususi. Lisaks on kõrvaltoimetena kirjeldatud südameinfarkti sagenemist ligikaudu 4% inimestest.
Uuringute lõppfaasis on ka ravim Retaane (anekortaavatsetaat), mis pärsib samuti veresoonte kasvu, kuid mida kasutatakse silmavälispinnale pannes, mitte süstides.

Mailis Valdaru, Lääne-Tallinna Keskhaigla silmaarst

Lühikokkuvõte meditsiiniajakirjas Lege Artis avaldatud artiklist "Maakuli ealise degeneratsiooni medikamentoosne ravi" (Lege Artis, mai 2006).

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


MINA kommenteeris: 2011-12-22 17:38:44

Komenteeris kommenteeris: 2011-12-22 17:40:00

Karin kommenteeris: 2012-05-24 20:45:05




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee