1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kuidas toimid lapsega, kes jonnib mänguasjaleti ees?
Haaran kaenlasse ja tassin leti eest minema.
Jätan ostud tegemata ja läheme koju.
Räägime juhtunust kodus.
Sakutan-tutistan last poes.
Ignoreerin jonnimist ja kõnnin edasi.
Teen, nagu ei tunneks seda last.
See, et laps poes jonnib, on normaalne.
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kas seljakott on ohutu?

30-50 protsenti 15-16aastastest noortest kannatab seljavalu all. Seljavalu võivad põhjustada mitmed tegurid, nagu äge sporditegemine, halb rüht istudes, liikumisvaegus, aga ka seljakoti ebaõige kasutamine. Seljakott ei tohiks olla raskem kui 15% kehakaalust.

Seljakoti voorused

Seljakott võib olla hea abiline, kui seda kasutatakse õigesti. Õlakottide või portfellidega võrreldes on seljakotid paremad, sest keha kõige tugevamad lihased - kõhu- ja seljalihased - toetavad kandami raskust. Kuna raskus on kehale ühtlaselt jaotunud, tuleb õla- ja kaelalihaste vigastusi seljakottide puhul harva ette.

Milliseid vaevusi võib seljakott põhjustada?

Kui seljakott on raske, kummardub inimene ettepoole või kallutab pea ja kere ette, et koti kaalu kompenseerida. See on suureks koormuseks kaela- ja seljalihastele, põhjustades väsimust ja vigastusi. Kui inimene kannab seljakotti ühel õlal, kallutab ta keha ühele küljele, mis võib põhjustada selgroo asümmeetriat, üla- ja alaselja valusid, kaela- ja õlalihaste venitust.

Liiga kitsad rihmad, mis soonivad õlgadesse, võivad takistada vereringet ja närvisüsteemi tööd, käed võivad hakata pakitsema ja väsida.
Kui sa näed palju vaeva, et seljakotti selga või seljast ära saada, kui selg valutab, kui sa pead kotti kandes ette kummarduma või kui sul tuleb ette tuimust või nõrkust kätes või jalgades, pöördu arsti või füsioterapeudi poole.

Kuidas kasutada seljakotti ohutult?

Enne kui ostad endale seljakoti, uuri seda põhjalikult. Heal kotil on järgmised omadused:

  • kaks üle õlgade kulgevat laia polsterdatud rihma
  • polsterdatud lisarihm, mis kinnitatakse ümber rinna või piha, jaotamaks koti raskust ühtlaselt kehale
  • mitmed lahtrid ja sahtlid, et jaotada kandami raskust kotis ühtlaselt
  • kott ei ole laiem kui sinu rindkere.

Võib kaaluda ka raamiga koti (nagu on matkajatel) või ratastel koti ostmist, aga enne seda tuleks kontrollida, kas see kooli sobib.
Seljakoti raskus on loomulikult kõige määravam tegur. Seljakott ei tohiks mingil juhul olla raskem kui 15% sinu kehakaalust. Veel parem, kui see jääks alati alla 10%.

Kui vähegi võimalik, kasuta koolis kappi või lauasahtlit asjade hoidmiseks, et sa ei peaks kõiki õppevahendeid kogu päeva kaasas kandma. Hoolitse selle eest, et sa ei tassiks kotis tarbetuid esemeid - sülearvuti, CD-mängija, videomängud jms, mis lisavad sinu kotile raskust. Kui sul tuleb kaasas kanda spordivahendeid või muid raskeid asju, tuleks raskemad esemed paigutada kotis seljale lähemale. Vigastustest hoiduda aitab ka see, kui sa paned kotti õigesti selga. Mis tahes raske asja tõstmiseks peaksid laskuma põlvedele ja haarama koti kahe käega.

Kõige olulisem on jälgida, et koolikott ei oleks sulle koormaks vaid abiks.

kidshealth.com

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Greete kommenteeris: 2009-05-15 03:39:14

Cele kommenteeris: 2012-08-29 07:10:28




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee