1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kuidas toimid lapsega, kes jonnib mänguasjaleti ees?
Haaran kaenlasse ja tassin leti eest minema.
Jätan ostud tegemata ja läheme koju.
Räägime juhtunust kodus.
Sakutan-tutistan last poes.
Ignoreerin jonnimist ja kõnnin edasi.
Teen, nagu ei tunneks seda last.
See, et laps poes jonnib, on normaalne.
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Ilm võib vallandada migreeni

Madalrõhulohk talvel, millega kaasneb mahedam temperatuur, võib tundlikel inimestel kutsuda esile peavalu- või migreenihoo. Nii selgus Bostoni teadlaste Ameerika ajakirjas Neurology (2009; 72: 922-927) avaldatud uurimusest. Viimane tõestab, et paljude patsientide ilmatundlikkus pole sugugi kliiniline mõttemäng.

Juba vanakreeklasest arst Hippokrates oletas, et tuul ja ilm mõjutavad tervist. Kui ta elaks tänapäeval, saaks ta oma teeside tõestusvahendina kasutada doktor Kenneth Mukamali uurimusi, mis viidi läbi Beth Israel Deaconess’i meditsiinikeskuses (BIDMC) ja Harvardi meditsiinikoolis Bostonis. Uurimuses olid teadlastel käepärast 7054 inimest, kellel diagnoositi Bostoni kiirabiosakonnas seitsmeaastase perioodi jooksul peavalu.

Mukamal ja tema kaastöölised võrdlesid ilmastikutingimusi kahel erineval ajahetkel – siis kui patsiendid kaebasid ränka peavalu, mis andiski neile põhjuse kliinik üles otsida, ja ajavahemikul, kui patsientidel ei esinenud kaebusi. Peale ilmaparameetrite, nagu temperatuur, õhurõhk ja niiskus, arvestati ka õhu peentolmukoostist ning tahma, lämmastiku ja vääveldioksiidi kontsentratsioone. Kõiki näitusid võeti arvesse ühe kuni kolme päeva jooksul pärast patsiendi haiglakülastust.

Silmatorkavaid seoseid leiti üksnes kahe ilmastikuoluga. Uurimuses selgus, et kõrgemad temperatuurid suurendasid peavaluriski ja peavaluhoogude risk oli seotud eelmise päeva temperatuuriga. Risk suurenes iga viie kraadiga tõusuga Celsiuse-skaalal 7,5 protsenti. Teiseks teguriks kahe kuni kolme päeva jooksul oli madal õhurõhk, mis sundis inimesi haiglat külastama ja suurendas samuti mitte-migreenset peavalu. Keskmisest 5 mmHg madalam õhurõhk kasvatas peavaluriski 6,1 protsenti.  Migreenipatsientidel oli risk veelgi kõrgem, samuti suurenes peavalurisk ka talvekuudel.

Õhusaastatuse tase selle uurimuse kohaselt peavaluriski ei mõjutanud, vähemalt polnud see mõõdetav. Uurimuse autori sõnul kasvab aga pidev huvi selle vastu, kas õhusaaste ja peavalude vahel on siiski mingi seos. Ehkki läbiviidud uurimus iseenesest sellist seost ei leidnud, ei taha teadlased välistada, nagu ei oleks taolist seost olemas. Paljud uurimused on näidanud, et õhusaastel on võimalikud seosed teiste tervisemuredega, nagu südameinfarkt ja ajurabandus.

„Õhutemperatuuri ja õhurõhku on sageli mainitud peavalude, iseäranis migreenide võimalike vallandajatena, aga võimalikku sidet polnud siiani korralikult dokumenteeritud,“ ütleb uurimuse autor Kenneth Mukamal Beth Israel Deaconess’i meditsiinikeskusest.

Refereeris Liia Merino

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Hillar kommenteeris: 2011-11-28 12:43:02




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee