1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Kuidas toimid lapsega, kes jonnib mänguasjaleti ees?
Haaran kaenlasse ja tassin leti eest minema.
Jätan ostud tegemata ja läheme koju.
Räägime juhtunust kodus.
Sakutan-tutistan last poes.
Ignoreerin jonnimist ja kõnnin edasi.
Teen, nagu ei tunneks seda last.
See, et laps poes jonnib, on normaalne.
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Kuidas leevendada menstruatsioonivalusid?

“Mul on väga valulik menses. Kas on võimalik kuidagi “päevade” valusid vähendada?”
Vastab Külli Idla, AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Naistekliinikus naistearst ja günekoloogia osakonna juhataja.

Menstruatsiooniga on naistel kummaline armastuse-vihkamise suhe. Erilise rõõmuga me mensese tulekut ei tervita, aga ärevus poeb hinge kohe, kui päevad kipuvad ära jääma. Paljud naised tunnevad valusid vahetult enne menstruatsiooni ja selle esimestel päevadel. Kerget tuima valu või pingetunnet alakõhus võib menstruatsiooni esimestel päevadel pidada normaalseks nähtuseks. See on hea näide sellest, et valu ei tähenda alati haigust, vaid on märk keha reeglipärasest toimimisest. Vähest tuima valu tuleks võtta kui tuttavat märki keha normaalsest funktsioneerimisest. Kuid leidub naisi, kellel on valu tugevam, võttes kogu energia ja halvates paariks päevaks igapäevatoimingud, kuni kiirabiga haiglasõiduni välja.

Valude üks põhjusi arvatakse olevat bioaktiivsete ainete prostaglandiinide sisalduse tõusus veres. Prostaglandiinid mõjutavad emakalihast ja see tõmbub kramplikult kokku. Tugev lihaspinge halvendab emaka verevarustust ning seal tekib hapnikuvaegus.

Viimatimainitu e hapnikupuudus lihases ongi valutunde põhjus. Prostaglandiinide taseme tõus esineb vaid siis, kui munasarjas on valminud ja irdunud munarakk, s.t – on toimunud ovulatsioon. Sellega on seletatav ka asjaolu, miks rasestumisvastaste pillide tarvitamisel valud kaovad või miks valud tekivad alles aasta pärast menstruatsioonide ilmnemist.

Rasedusvastased pillid nimelt pärsivad munaraku küpsemist ning tüdrukutel on esimesed menstruatsioonid enamasti anovulatoorsed, s.t, et munarakk ei valmi. Primaarset düsmenorröad e esmast valulikku menstruatsiooni esineb perekonniti, sest prostaglandiinide sünteesi kontrollivad geenid, valutundlikkus on aga ka individuaalne.

Loe edasi ajakirjast Kodutohter
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee