1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Akne on haigus, mis võib nii mõnegi noore inimese elu kõvasti häirida

Akne tekkes peetakse oluliseks 3 faktorit:

suurenenud rasuproduktsioon
suurenenud naha sarvestumine, mistõttu on häirunud rasu pääs nahapinnale
teatud bakterid (Propionibacterium acnes) , mille hulk aknehaigete nahal on suurenenud.
Enamikel juhtudest ei ole akne põhjuseks tõsised hormonaalsed häired, küll aga on teada, et nende inimeste rasunäärmed on ültundlikud täiesti normaalsetele meessuguhormooni hulkadele. Meessuguhormooni testosterooni esineb nii meeste, kui ka naiste organismis ja lisaks kõigele muule soodustab ta rasuproduktsiooni rasunäärmetes.

Nahk peab olema puhas

Tänapäeval on olemas mitmeid efektiivseid vahendeid akne raviks. Enne, kui rääkida ravist, tuleks rõhutada naha puhastamise tähtsust, sest rasuśele nahale kleepub ka mustus paremini külge. Näo puhastamiseks on olemas apteegis mitmeid sobilikke sarju, mis on pehmetoimelised ja sobiliku ph-ga. Kuna enamik akne ravimeid kipub mingil määral (vähemalt ravi alguses) nahka ärritama, siis peavad puhastusvahendid olema leebed.
Väga oluline on tõesti mitte ise vistrikke pigistada, sest kui see hästi ei õnnestu, võib põletik hoopis ägeneda ja armide teke muutub veelgi tõenäolisemaks.

Aknet ravitakse erinevat moodi

Akne ravis kasutatakse nii pealemääritavaid, kui ka sissevõetavaid ravimeid. Milliseid konkreetselt kasutada, otsustab arst lähtuvalt akne tüübist ja raskusastmest. Enamik pealemääritavaid ravimeid mõjutab kas naha sarvestumist, muutes pooriavad enam avatuks või siis vähendades eespool mainitud bakterite hulka nahal. Tihti on võimalik pealemääritavate rohtudega saavutada väga häid tulemusi.
Mõnikord on aga vaja kasutada ka suukaudseid ravimeid. Suukaudsetest ravimitest kasutatakse antibiootikume, millega tehakse küllaltki pikki ravikuure. Naistel kasutatakse ka konkreetseid hormoonpreparaate, mis vähendavad meesuguhormoonode mõju rasunäärmetele. Raskete aknevormide raviks on kasutusel suukaudne A-vitamiini preparaat.

Et arme ei tekiks, tuleb akne välja ravida

Üldiselt saab märkimisväärset abi kõigi akne vormide korral ja seetõttu on väga oluline pöörduda arsti vastuvõtule enne, kui on jõudnud tekkida armid, sest nende ravi tulemused ei ole enam sugugi nii head.

Mis puutub päevitamisse, siis mõneks ajaks võib ju tunduda, et efekt on hea, sest jume muutub ühtlasemaks, kuid tegelikult soodustab UV-kiirgus pooriavade sarvestumist ja peale suuremat päikesevõtmist võib akne hoopis ägeneda. Samuti päevituvad akne armid paremini kui ülejäänud nahk ning päevituse kadudes võivad need olla veelgi silmatorkavamad.
Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee