1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid


Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Vähem soola kehasse või liigne sool kehast välja?

Kuidas oleks mõttekam vältida kõrgvererõhutõbe – kas süüa vähem soolast või tarbida soola endiselt palju ja viia liigne kogus kehast tablettide abil välja?

Vererõhku aitab normis hoida peale soolaga piiri pidamise ka ülekaalu vältimine. Kuid oma harjumusi muuta ei suuda paljud inimesed. Ehk sobiks neile paremini ravimikeskne lähenemine – võtta kord päevas diureetikume ehk ravimeid, mis viivad organismist vett välja ja koos veega ka ülemäärase soola.

Pittsburghi ülikooli epidemioloog Lewis H. Kuller arutleb sel teemal teadusajakirjas Journal of Clinical Hypertension (2001;3;1:32-36).

Kogu perekonna probleem

Rahva tervise parandamise üks tähtsaid eesmärke on vähendada kõrgvererõhutõve esinemist ja seeläbi südamehaigusi, mis tekivad sageli just kõrge vererõhu mõjul.

Kõrge vererõhk on levinud probleem – selle all kannatab umbes 20-40% arenenud riikide täiskasvanud elanikkonnast. Eestis on vererõhk kõrgenenud igal kolmandal mehel ja neljandal naisel.

Noore inimese ideaalseks vererõhuks peetakse seda, kui ülemine ehk süstoolne vererõhk on 120 mm/Hg ja alumine ehk diastoolne on 80 mm/Hg. Vanuse suurenedes on lubatud ka mõningane vererõhuväärtuste tõus, kuid mitte lõpmatuseni. Haiguslikuks loetakse näitusid, mis kerkivad üle 140/90 mm/Hg.

Kõrge vererõhk on tihtilugu kogu perekonna probleem, seda nii geneetiliste tegurite kui sarnase elustiili tõttu. Kindlaid geene, millest kõrgvererõhktõve teke sõltub, ei ole leitud. Paraku on hakanud rahva hulgas levima uskumus, et geeniteraapia muutub kohe-kohe kättesaadavaks ja siis saab haigusi, ka kõrgvererõhutõbe ravimite abil edukalt vältida. Selline stsenaarium on äärmiselt ebatõenäoline, vähemalt lähitulevikus.

Nelja grammini raske jõuda

Seos soola tarbimise ja vererõhu näitude vahel on teada juba aastaid.

Kui inimesed suudaks vähendada soola hulka toidus 10 grammilt päevas 4 grammini, langeks ülemine vererõhk keskmiselt 6-7 mm/Hg võrra ja alumine 3-4 mm/Hg võrra. Mõnel inimesel võib vererõhk veelgi rohkem langeda. Kuid ka vererõhu väike langus aitab vähendada südamehaiguste riski.

Paraku ei kiirusta inimesed soola tarbimist vähendama 4 grammile päevas, kuigi arstid ja terviseedendajad seda hoolega soovitavad.

Erinevad uuringud ja katsed on näidanud, et kõrge vererõhu vastu saab võidelda ka kaaliumi, kaltsiumi ja magneesiumi tarvitamisega. Kuid senised tulemused on siiski liialt erinevad, et inimestele mingeid soovitusi anda.

Suits ja alkohol tõstavad vererõhku

Nõuanded, mida vererõhutõve vastases võitluses peale soolatarbimise vähendamise kindlasti soovitatakse, on ülekaalu vältimine, suitsetamisest loobumine, alkoholitarbimise piiramine ja aktiivne liikumine.

Kaalus maha võtmise mõju vererõhu langetamisele peetakse mõõdukas – vererõhk langeb keskmiselt 1 mm/Hg võrra iga kilo kohta, mille võrra kehakaal väheneb.

Suitsetamisest loobumise tagajärjel vererõhk ei lange, kuid suitsetamise jätkamisel on oht, et vererõhk tõuseb veelgi.

Alkoholi tarvitamise piiramine avaldab vererõhu näitudele selget mõju - juba ainuüksi kange õlle asendamine lahjaga langetab vererõhku.

Ning lõpuks liikumine, mis on peaaegu kõige efektiivsem – nimelt alandab mõõduks kehaline koormus kolmel korral nädalas vererõhku 10-15 mm/Hg võrra.

Kes loodab tablettidele?

Vähe tõenäoline, et inimesed oma käitumist ja harjumusi muudavad. Ainus käepärane vahend vererõhuhaiguse ennetamiseks oleks väikeses koguses diureetikumide kasutamine. Need ravimid viivad organismist vedelikku välja ja koos vedelikuga ka liigse soola.

Igale inimesele, kelle vererõhk tõuseb normist kõrgemale, võiks teha profülaktilise diureetikumide kuuri. Uudsest meetodist peaks kasu saama eelkõige need, kelle vererõhk on alles äsja tõusma hakanud. Seega enamasti nooremad inimesed.

Kuid enne, kui uut meetodit saab laialt kasutama hakata, tuleb seda põhjalikult testida. Seni pole suurt valikut ja vererõhku tuleks ohjes hoida toitumist ja kehakaalu jälgides.

Ent siiski. Tegelikult on juba praegu olemas ravimeid, mis aitavad langetada kehakaalu, vähendades rasvade imendumist. Samuti leidub ravimeid, mis vähendavad vere kolesteroolisisaldust. Nende abil saab kaudselt vältida näiteks suitsetamise tagajärjel kiirenevat veresoonte lupjumise protsessi. Nii et hommikul suutäis erinevaid pille ja elu läheb edasi!

Mida eelistad Sina – kas muudaksid oma harjumusi tervislikumaks või loodaksid tablettide abile?

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:


Cristina kommenteeris: 2012-03-24 02:51:47




 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee