Funktsionaalne toit on mõeldud inimeste tervise hoidmiseks ja seeläbi heaolu suurendamiseks. Kuid mitte iga toit, mida me peame tervislikuks, pole veel funktsionaalne. Asjaolusid selgitab Tartu Ülikooli Biokeemia instituudi dotsent Tiiu Vihalemm. Mitte iga tervislik toitEuroopas kehtiva definitsiooni järgi on funktsionaalne selline toit, mille puhul on üheselt tõestatud, et lisaks toitelistele põhifunktsioonidele on tal mingit füsioloogilist funktsiooni parandav toime ja/või mingi haiguse riski vähendav toime.
Kiudaine läbib sooled ilma et seda seeditaks ja väljub kehast väljaheite osana. Seedekulgla läbimisel seob kiudaine vett ja mitmeid organismile mittevajalikke või kahjulikke aineid.
Kiudained ergutavad mao ja soolestiku motoorikat ehk kiirendavad toidu liikumist soolestikus, stimuleerivad lima tootmist jämesooles ning väldivad seega kõhukinnisust.
Lisatud: 2009-04-03 12:06:56 Kommentaare: (0)
Lisatud: 2009-01-16 01:33:47 Kommentaare: (1)