1
logo
2
 
Uudised Kuhu minna KÜSI ARSTILT Trükised Testid Tervis Toitumine Tervisesport Blogi SEKSUAALSUS
TEEMAKESKUS

AllergiaDepressioonDiabeetInsultKolesteroolKõhuhädadKõrge vererõhkKülmetused-viirusedKüüned-nahk-juuksedSilmadSuuhaigusedSõltuvusTromboosUnehäiredValuVähkÄrevushäire


Mis on sinu suurimaks stressiallikaks tööl?
Suhted töökaaslaste või ülemusega
Mure töökoha säilitamise pärast
Halvad töötingimused
Pingeline töö
Terviseprobleemid
Muu
Koostööpartnerid



Haigused ja seisundid: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSZTUVWÕÄÖÜ

Liigsed kilod - tõsine terviserisk

Ülekaalulisus pole ainult väljanägemise küsimus, vaid eelkõige meditsiiniline probleem ja üks olulisemaid haiguste põhjustajaid. Veelgi enam - rahvusvahelised uuringud kinnitavad, et ülekaaluga kaasnevad haigused viivad pea kõige sagedamini surmani, hoiatab perearst Riin Lanno.

Süda kannatab kõige rohkem

  • Ülekaalulistel on eriti suur oht haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse. Kehakaalu suurenemine 10 kg võrra üle normaalkaalu suurendab 10 ühiku võrra ülemist ja alumist vererõhku. Sellest tuleneb kolesterooli hulga ehk vere rasvade sisalduse suurenemine, mis omakorda viib veresoonte lupjumiseni ning südame- või ajuinfarktini.
  • Liigse kaalu ja kolesterooli hulga korral muutuvad veresoonte seinad karedaks ja paksuks. Seina külge kogunevad väikesed rasvaine osakesed. Need kergitavad sisekesta ülespoole ning aastate jooksul veresoonte läbimõõt väheneb. See toob kaasa verevarustuse halvenemise ning nii võib tekkida trombi tagajärjel südameinfarkt või insult.
  • Ülekaalu tõttu suureneb oluliselt oht haigestuda liigesehaigustesse. Ülekaal koormab liigeseid ning ka rasvumisest tekkinud ainevahetushäire tekitab liigestes muutusi, mistõttu vajavad ülekaalulised sagedamini liigeseoperatsioone.
  • Ülekaalulised kannatavad sagedamini seljavalude all, mis on tingitud selja vajumisest.
  • Ülekaalulistel on suurem risk haigestuda diabeeti ja sapipõie haigustesse ning kannatada hormonaalsete häirete all.
  • Ülekaalulistel esineb keskmisest enam ka hingamisteede haigusi - hingamismahu languse ja pideva õhupuuduse tekitab kõhuõõnes paiknev tavalisest suurem rasvahulk.

Laps pärib vanemate liigsed rasvarakud

Ülekaalu mõõtmiseks kasutatakse kehamaasi indeksit (KMI). Seda arvutatakse valemiga: kaal (kg) / pikkus (m)2.

Normaalne KMI on alla 25; KMI 26-30 näitab ülekaalu ning KMI üle 30 rasvumist.

Ülekaalulisuse tekkes mängib tähtsat rolli pärilikkus - kuna ainevahetuse tüüp on päritav, antakse edasi ka erineval hulgal rasvarakke. Pärilikkusele lisanduvad ümbritseva keskkonna mõjud ning hormonaalsed ja psühholoogilised
faktorid.
Kui vanad head võtted, nagu toitumise jälgimine ja füüsilise koormuse suurendamine, ei ole vähendanud kehakaalu ja kolesterooli taset ning see püsib üle 7,5 mmol/l, tuleks pöörduda perearsti poole ning vajadusel alustada tablettraviga. Kuna rasvumine on meditsiiniline probleem, saab selle vastu võidelda ka meditsiinilisi vahendeid kasutades. Aga nagu öeldud, alles teatud piirist alates ning pärast perearstiga konsulteerimist.

Riin Lanno, perearst
Merelahe Perearstikeskus

Tagasi Print


LISA KOMMENTAAR:





 
3   4
© 2009-2012 inimene.ee