Toidumürgistus
Toxicosis alimentaria (lad. k.) Food
poisoning (ingl. k.)
Ülevaade Toidumürgitus on bakteri, bakteri poolt toodetud
mürgise aine ehk toksiini või viiruse poolt põhjustatud haigus, mis tekib järsku
(tavaliselt 24 tunni jooksul) pärast riknenud toidu söömist. Sagedamini tekib
iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, harvem palavikku, botulismi korral närvide
halvatust.
Tekkemehhanismid Sagedasemad põhjustajad Haruldasemad põhjustajad Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks Koduse ravi võimalused Arsti poole pöördu juhul, kui
Tekkemehhanismid
Botulism tekib mürgist ainet botulotoksiini tootva bakteriga
saastatud toidu sissesöömisel. Bakterid võivad paljuneda ja toksiine toota
õhukindlas, suletud keskkonnas. Neid võib esineda näiteks saastunud purgis,
lihakonservis, suitsutatud toiduainetes. Toksiin muutub kahjutuks kuumutamisel
15 minuti jooksul 100 kraadi C juures. Kahtlustada tuleb alati paisunud konserve
(nt purgi kaas on sisemisest rõhust kumer).
Salmonelloosi haigestumise oht on põhiliselt toore või
halvasti küpsetatud liha (sagedamini linnuliha), tooreste linnumunade söömisel,
kui need on salmonella-tekitajatega saastunud. Salmonelloosi haigestumise
esimesed nähud oksendamine, kõhuvalu võivad paar päeva hiljem pea- ja
kõhuvalu, kõhulahtisuse ja kõrge palavikuga. Haigusnähud kestavad mitu päeva.
Võib esineda ka liigesevalu.
Shigelloos ehk mustade käte haigust levitab peamiselt
haigestunud inimene, kelle kaudu võib haigustekitaja toidu sisse sattuda
(salatitesse, toore puu- ja köögivilja peale, vette). Haigustunnused ilmnevad
tavaliselt ööpäeva jooksul ja need on mõõdukast kõhuvalust soolekrampideni,
kõrge palaviku ja teiste üldnähtudeni. Võib tekkida ka veriroe.
Jersinioosi võib nakatuda haigustekitajaga saastunud sea- ja
veiseliha liha kaudu, kuhu bakter pääseb looma keelelt ja neelust, ka veega.
Kuid haigusetekitajaid võivad edasi kanda ning anda ka kodulinnud, koerad,
kassid ja juba nakatunud inimesed.
Rotaviirusenteriit kuulub viiruslike soolenakkuste hulka,
selle esinemine on sagedasem talvel ja kevadel. Nakkusallikaks on küll
sagedamini haigestunud inimene, aga ka vesi või toit. Rotaviiruse põhjustatud
kõhulahtisusele on omane järsk algus koos vesise kõhulahtisusega, oksendamine ja
palavik. Sümptomid ilmnevad 23 ööpäeva pärast nakatumist. Haigus kestab
tavaliselt alla viie ööpäeva. Tavaliselt haigestuvad väikelapsed.
Kampülobakterid esinevad tapaloomade (veised,
broilerid)seedetraktis, kuid nakkuse võib saada ka veest, koertelt ja kassidelt.
Nii kodu- kui ka metsloomad võivad kogu oma elu olla
haigusekandjad. Kampülobakterid on väga sagedased reisikõhulahtisuse
tekitajad.
Sagedasemad põhjustajad
Salmonelloos Kampülobakterioos Viirused:
rotaviirus, Norwalki viirus, adenoviirused Escherichia
coli Staphylococcus aureus Clostridium
perfringens Bacillus cereus Botulism Jersinioos Shigelloos
Haruldasemad põhjustajad
Koolera Lamblioos Krüptosporidioos Aeromonas
hydrophila Plesiomonas shigelloides
Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks
Oluline on välja selgitada, mida inimene on söönud ning kas
sarnaseid haigusnähtusid esineb ka teistel inimestel (pereliikmetel,
reisikaaslastel, kooli- või lasteaiakaaslastel jne). Toidumürgistuse
põhjustajat on tavaliselt võimalik kindlaks teha
laboratoorselt, st uurides söödud toitu, oksemasse,
väljaheidet. Palaviku korral võib osutuda vajalikuks ka
vereanalüüs.
Koduse ravi võimalused
Oksendamine ja kõhulahtisus tekivad kaitseks, sobimatute ainete eemaldamiseks
organismist. Hoolitseda tuleb selle eest, et ei tekiks
vedelikupuudust, väga oluline on piisav vedeliku
manustamine. Toidumürgituse tekkimise vältimiseks tuleks hoolikalt jälgida
säilitusaegu, mitte tarvitada paisunud konserve, säilitada riknevaid toiduaineid
külmas, lihatooted ja kanamunad korralikult kuumtöödelda, pidada kinni
hügieeninõuetest. Eriti kipuvad riknema reisile kaasa võetud toidud, kuna sageli
pole võimalik neid ettenähtud tingimustes säilitada.
Arsti poole pöördu juhul, kui
tekivad nägemishäired tekivad
neelamishäired äge kõhulahtisus ei möödu 24 tunni
jooksul
|