Nudipaelusstõbi
Taeniasis saginata ( lad.k) Teniasis
(ingl.k)
Selgitus Nakkushaigus, mida põhjustab veiselihas
parasiteeriv nudipaeluss Taenia saginata.
Ülevaade Inimene nakatub halvasti töödeldud
tsüstitserke ehk lihastesse kapseldunud vastsete vorme
sisaldava loomaliha söömisel. Tsüstitserkidest vabanevad vastsed arenevad
täiskasvanuks ja parasiteerivad inimese peensooles - häirub toitainete
imendumine, tekib kõhulahtisus ning
langeb kehakaal.
Tekkepõhjused ja –mehhanismid Sümptoomid ehk avaldumine Diagnoosimine ehk milliseid uuringuid võidakse teha ja miks Ravivõimalused Prognoos Ennetamine
Tekkepõhjused ja –mehhanismid
Kõige sagedamini esineb haigust maades, kus süüakse termiliselt töötlemata
veiseliha (enamasti Aafrika ja Kesk-Aasia riikides). Munad satuvad
vaheperemehe (veise või sea) soolde, kui loom sööb koos
saastunud söödaga ussimune. Munadest vabanevad vastsed tungivad läbi soole
limaskesta ning satuvad lihastesse. Inimene saab haiguse
nakatunud looma väheküpsetatud liha süües. Peensooles arenevad
vastsed kahe kuu jooksul täiskasvanud ussiks, kes kinnitub iminappadega
sooleseina külge ning võib kasvada kuni 10 m pikkuseks. Iga paelussi lüli
sisaldab hulgaliselt mune, mis erituvad roojaga ja võivad säilida keskkonnas
ning püsida nakatumisvõimelisena mitu kuud. Nakatunud inimene võib
nakatada ka teisi, kui ei järgita piisavalt hügieeninõudeid.
Sümptoomid ehk avaldumine
Enamus nakkustest kulgeb sümptoomideta, kuigi võib esineda ka
kõhuvaevusi. Võib tekkida ka
iiveldus, isutus, nõrkus ja
kaalukaotus. Ussi segmendid erituvad roojaga ning see võib
põhjustada kihelust ja ebamugavustunnet päraku
piirkonnas. Kui sügeluse tõttu kratsides vigastatakse nahka, võivad
lisanduda mädapõletikud.
Diagnoosimine ehk milliseid uuringuid võidakse teha ja miks
Väljaheite analüüsist otsitakse ussimune.
Ravivõimalused
Ravimeid on erinevaid, tavaliselt piisab ühekordsest annusest.
Prognoos
Ühekordse ravimi võtmise järgselt haigus paraneb ning jääknähtusid ei
põhjusta.
Ennetamine
Et haigust ennetada, tuleb piisavalt küpsetada nii veise- kui sealiha. Piisab
liha kuumutamisest 60°C juures 5 minuti vältel või liha soolamisest või
külmutamisest -10°C juures 9 päeva jooksul.
|