Maitsemuutused
Loss of taste (ingl. k)
Ülevaade Maitsmismeele bioloogiline tähtsus seisneb
lisaks toidu maitse kontrollimisele ka
seedeensüümide tekke suurendamisel. Maitsmise
meelerakud asetsevad keele pealispinnal
maitsmiskarikates. Maitsmiskarikaid on on kokku mõni tuhat.
Maitseained ärritavad maitsmisrakke, mis omakorda annavad impulsi näonärvile ja
sealt edasi peaaju vastavasse piirkonda. Inimene eristab põhiliselt nelja
maitset: magusat, haput, soolast ja mõrudat maitset.
Maitse muutused võivad avalduda ebameeldiva püsiva maitsega
suus (näiteks metallimaise) või maitsetundlikkuse
vähenemise või täieliku kaoga. Maitsetundlikkus on
otseselt seotud lõhnatundlikkusega. Lõhnataju puudusel on ka maitsetundlikkus
vähenenud eriti just viirusinfektsiooni korral.
Tekkemehhanismid Sagedasemad põhjused Haruldasemad põhjused Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks Koduse ravi võimalused Arsti poole pöörduge juhul, kui
Tekkemehhanismid
Maitsetundlikkuse muutused tekivad maitsmisretseptorite kahjustusest,
aju- või närvikahjustusest või vitamiinide ja mineraalide puudusest.
Maitsmisretseptoreid kahjustab ajutiselt või püsivalt (olenevalt
kahjustuse suurusest) liiga kõrge või madal temperatuur, trauma või
sülje puudus.
Sagedasemad põhjused
Suu limaskesta põletus (kuuma joogiga) Viirusinfektsioon Nohu Farüngiit ehk neelupõletik Suukuivus Vanem iga Tubaka
suitsetamine Vitamiin B12 ja
tsingi puudus Pea-, nina- või suutrauma Ravimite kõravaltoime Katkised
hambad ehk kaaries Kasvajad
Haruldasemad põhjused
Süljenäärmete
põletik Igemepõletik Sjogreni
tõbi Kiiritusravi
Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks
Vajalik on kõrva, nina ja kurgu vaatlus.
Kontrollitakse maitse muutust erinevates keelepiirkondades ja
erinevatele maitestele. Vereanalüüsis hinnatakse vitamiin B12
väärtust, põletiku näitajaid.
Koduse ravi võimalused
Viirusinfektsiooni või nohu ajal esinev maitsemuuutus taastub
kohe pärast tervenemist. Pikemaajalise maitsemuutuste korral
pööruge alati oma raviarsti poole. Võimalusel korrigeerida oma
toitumist, vajadusel kasutada lisaks
vitamiine. Võimalusel vahetada välja maitsetundlikkuse muutust
põhjustanud ravim. Loobuda suitsetamisest.
Arsti poole pöörduge juhul, kui
esinevad maitsetundlikkuse häired koos
maitsetundlikkuse muutusega esinavad ka teised sümptomid
Kasutatud kirjandus Taste- Impaired. Adam.com
2000. Beers MH, Berow R. ed. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. USA
1999;687 Anosmia. University of Pennsylvania Medical Center. Adam.com, Inc
2000 R.F. Schmidt, G. Thews. Inimese füsioloogia. Tartu
1997;321-324. Mesitsiinisõnastik. Medicina 1996
|