Hüpolaktaasia
ka
laktoositalumatus; piimasuhkrutalumatus Hypolactasia (lad.
k.) Lactose intolerance (ingl. k.)
Selgitus Hüpolaktaasia on sündroom, mille korral
piimasuhkrut sisaldav toit kutsub esile gaasi kogunemise soolestikku ja
kõhulahtisuse. Ülevaade Eestis on
hüpolaktaasiat umbes 20-30% inimestel. Tegemist on päriliku ensüümivähesusega.
Haigus avaldub piima juues ning põhjustab kõhuvalu ja
kõhulahtisust.
Tekkepõhjused ja –mehhanismid Sümptomid ehk avaldumine Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks Ravivõimalused Prognoos Ennetamine
Tekkepõhjused ja –mehhanismid
Piimasuhkrut tuleb organismis lammutada ensüüm
laktaasi poolt glükoosiks, mis siis saaks peensoolest imenduda.
Hüpolaktaasia korral on aga laktaasi vähe. Kui laktoosi ei
lammutata, siis hakkab see sooles käärima ja tekitab vesise
kõhulahtisuse ja rohke gaasi produktsiooni tõttu käärimisel
kõhupuhituse.
Sümptomid ehk avaldumine
Inimene on üldiselt terve, haigusnähud tekivad vaid
piima tarbimisel. Hüpolaktaasia all
kannatavatel inimestel tekib pärast piima söömist kõhu
ettevõlvumine, kõhukorinad, vesine
väljaheide, sagedased roojamised kusjuures roojamisega
kaasneb rohke soolegaasi eraldumine.
Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks
Hüpolaktaasiat võib kahtlustada sümptomite
alusel — kui kõhuvaevused tekivad pärast piima
tarvitamist. Hüpolaktaasia kindlakstegemiseks kasutatakse laktoosi
tolerantsustesti — inimene joob vees lahustatud laktoosi. Kui
piimasuhkru imendumishäireid ei ole, siis veresuhkru sisaldus tõuseb,
hüpolaktaasia korral aga mitte. Lisaks võib tekkida ka
kõhuvalu. Tehakse ka vesinikuhingamistesti.
Vesinikku toodavad sooles süsivesikuid lammutavad bakterid. Inimestel, kes
süsivesikuid (laktoosi) ei seedi, suureneb vesiniku hulk sooles, kust see
imendub verre ja väljub kopsude kaudu. Seega suureneb väljahingatavas õhus
vesiniku hulk. Testi tegemiseks joob inimene vees lahustatud laktoosi, seejärel
mõõdetakse mõne aja möödudes tema väljahingatavas õhus
vesinikusisaldust. Võimalik on peensoole biopsia ehk
koetükikeste võtmine, ning laktaasi aktiivsuse määramine selles.
Ravivõimalused
Sümptomite tekke kiirus ja raskus on seotud laktoosi hulgaga toidus, sest
praktiliselt kõik täiskasvanud saavad süüa mingi koguse piimasuhkrut. Niipea kui
soolestik vabaneb puudulikult lõhustunud ja käärinud laktoosist,
mööduvad sümptomid iseenesest.
Prognoos
Ensüüm laktaas ei ole asendatav, seega on probleem
eluaegne. Hea enesetunde nimel ei tohiks juua rõõska
piima, ka keedetud piima ja rõõska koort. Kui
dieeti rikutakse siis on see ebameeldivusi valmistav, aga mitte ohtlik.
Ennetamine
Hüpolaktaasia sümptomite tekkimise vältimiseks tuleks kasutada vähese
laktoosisisaldusega toitu. Enamasti talutakse hästi hapendatud
piimatooteid hapupiima, hapukoort,
keefiri, jogurtit, kuna need sisaldavad
tunduvalt vähem laktoosi.
|