Botulism
Botulismus (ld.k) Botulismus
(ld.k)
Selgitus Lihashalvatusega kulgev väga raske haigus, mida
põhjustab Bakter Clostridium botulinum poolt eritatav mürkaine ehk
toksiin.
Ülevaade Inimene nakatub botulismitekitaja toksiiniga
saastunud toidu söömisel - tavaliselt suitsutatud,
konserveeritud või kuivatatud toidu, aga ka haavade kaudu. Toksiin põhjustab
halvatust lihastes, mille tagajärjel kahjustuvad ka eluliselt
olulised funktsioonid, eelkõige
hingamine.
Tekkepõhjused ja mehhanismid Sümptomid ehk avaldumine Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks Ravivõimalused Prognoos Ennetamine
Tekkepõhjused ja mehhanismid
Haava kaudu või toiduga satub
botulismitoksiin organismi. Sealt levib ta
verega lihastes paiknevatele närvilõpmetele
ning tungib närvirakku. Närvirakk läheb katki
ja sealt vabanevad erutusmediaatorid ehk virgatsained, mille
tulemusena jääb lihas pidevasse erutusseisundisse ehk tekib
lihaskramp.
Tavaliselt on haiguse peiteperiood (aeg, mil haigustekitaja on küll
organismis, kuid haigus veel ei avaldu) 18-36 tundi.
Sümptomid ehk avaldumine
Haiguse sümptoomid võivad varieeruda väga kergest
haigestumisest raske haiguseni, mis võib 24 tunni jooksul
lõppeda surmaga. Põhisümptoomiks on
halvatus, mis algab pea- ja näolihastest ning levib järgemööda
allapoole ning võib haarata ka
hingamislihaseid. Sellisel juhul ei suuda inimene enam
iseseisvalt hingata ning vajab kiiresti abi. Esmalt tekib
neelamishäire, samuti kahelinägemine ja
kõnehäire. Samal ajal võib esineda
iiveldus, oksendamine ja
kõhuvalu. Võib kaasneda ka suukuivus,
kurguvalu ja nägemise hägustumine.
Enamasti on patsient teadvusel ning mõistab enda ümber toimuvat, kuid ta
võib olla uimane või erutatud.
Diagnoosimine ehk millised uuringud võidakse teha ja miks
Kõige olulisem on haiguspilt ning täpne haiguskulu
kirjeldus. Oksemasside või
väljaheite analüüsil on võimalik kindlaks teha botulismi
toksiini olemasolu. Lihaste tegevust kontrollitakse
elektromüograafia abil (meetod, mille puhul mõjutatakse
lihasest elektrivooluga ning kontrollitakse lihase reageerivust sellele).
Ravivõimalused
Raskemate juhtude ravi toimub intensiivravi osakonnas. Ravimina antakse
haigestunule botulismi antitoksiini ehk mürki kahjutuks tegevat
ainet.
Prognoos
Mida ägedamalt haigus kulgeb, seda halvem on prognoos. Üle 60-aastased
inimesed paranevad halvemini. Ravitud juhtudel on suremus 8%. Pärast
tervenemist võib patsient veel terve aasta vältel tunda lihasnõrkust.
Ennetamine
Et botulismi ennetada, tuleks hoidiseid keeta vähemalt 10 minutit 100°C
juures. Toidust võib botulismi saada juhul, kui säilitatavad toiduained on
nakatunud C.botulinumi eostega.
|